ßßß Cookit - przepis na CORDON BLEU

CORDON BLEU

nazwa

Wykonanie

Cordon Bleu to w skrócie – kotlety z kurczaka „na bogato” ;)
Szybko, pysznie i wykwintnie :)
Uwaga:)
W wersji tradycyjnej kotlety są panierowane w bułce tartej, ale zaręczam, że wersja „bez panierki” jest równie smaczna, a o ile lżejsza ;)
Składniki:
2 filety z piersi kurczaka
2 plastry gotowanej szynki
2 plastry ostrego żółtego sera
2 plasterki pomidora
2 gałązki natki pietruszki
oliwa z oliwek
sól, pieprz i słodka papryka
dodatkowo:
wykałaczki
Wykonanie:
Filety z kurczaka włożyć do torebki foliowej i rozbić tłuczkiem na duże sznycle. Oprószyć solą i pieprzem z obu stron. Na każdym położyć plaster szynki, plaster sera, plasterek pomidora oraz kilka listków natki pietruszki. Złożyć na pół i spiąć wykałaczkę. Oprószyć po wierzchu słodką papryką, aby mięso po usmażeniu miało ładniejszy, rumiany kolor.
Smażyć na średnim ogniu, kilkukrotnie przewracając.
Smacznego :)
ROK TEMU NA BLOGU:
Na śniadanie dekoracyjne jajka sadzone w papryce
oraz sałatka Caprese z sosem pesto
Na deser natomiast serniczek z morelami .
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2011/06/17/cordon-bleu