Wykonanie
Od wczoraj w moim domu zagościł Meksyk, z całą swoją feerią barw, różnorodnością smaków, egzotyką, pikanterią i wszystkim, z czym się ten niesamowity
kraj kojarzy. Pojawił się taki niepozorny, zapakowany w słoiczki i puszki, ale wystarczyło uchylić którekolwiek wieczko, by od razu poczuć gorący klimat i wszystkie niesamowite aromaty.Taką niespodziankę dostałam z firmy Arriba, która oferuje niesamowite bogactwo meksykańskich smaków. Jeśli więc chcecie dowiedzieć się, jak smakuje ponad 180 oryginalnych produktów z
kraju, którego korzenie sięgają Azteków i Majów, koniecznie zajrzyjcie do sklepu .Dziś przygotowałam szybką, przepyszną przekąskę - babeczki z
ciasta francuskiego nadziewane
kurczakiem i
sałatką o nazwie, a jakże:) Pikantiera, z różnymi warzywami,
papryczką jalapeno ale i z liśćmi kaktusa.Będzie więc na moim blogu ostro i pikantnie;) Zaglądajcie! Rozsmakujmy się razem w meksykańskich: burrito, enchiladas, picadillo, salsie, guacamole i wielu innych wspaniałościach, które mam zamiar przygotować.
Składniki:1 płat gotowego
ciasta francuskiego1 pojedynczy
filet z kurczakaoliwa do smażeniaMarynata do
kurczaka:0,5 łyżeczki mielonej
słodkiej papryki1 posiekany ząbek
czosnku1 łyżka
oliwy0,5 łyżeczki
mioduduża szczypta
solipieprzDodatkowo:
sałatka Pikantiera ze sklepu Arribatary
żółty serPrzygotowanie:Składniki marynaty mieszam dokładnie, po czym nacieram nią oczyszczone
mięso. Pozostawiam je na noc w lodówce. Następnego dnia smażę na złoto z każdej strony (łącznie ok. 8 minut).
Kurczaka siekam w drobne kawałki.Z gotowego
ciasta francuskiego wycinam duże koła i wyklejam nimi foremkę (blaszkę na muffiny). W każdej, do 3/4 wysokości układam kawałki
mięsa, a następnie po łyżeczce sałatki Pikantiera . Wszystkie babeczki posypuję
serem. Blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C. i piekę ok.30 minut. Podaję gorące.Przepis autorski.