ßßß Cookit - przepis na RACUCHY DROŻDŻOWE Z DUSZONYMI JABŁKAMI

RACUCHY DROŻDŻOWE Z DUSZONYMI JABŁKAMI

nazwa

Wykonanie

Drożdżowe racuszki z mąki razowej są wspaniałym daniem na weekendowe śniadanie.
Jeśli do tego dodamy gorące jabłka uduszone z dodatkiem rodzynek i fig to możemy śmiało powiedzieć, że będzie to prawdziwie królewskie śniadanie ;)
Składniki: (na około 15 racuszków)
150 g mąki razowej (orkiszowa lub pszenna)
50 g mąki pszennej (lub orkiszowej)
około 2/3 szklanki mleka
1 duże jajko (lub 2 małe)
1 łyżka fruktozy
20 g drożdży
szczypta soli
oliwa lub margaryna do smażenia
2 duże jabłka (u mnie Ligol)
1 łyżka rodzynek
3-4 suszone figi – bardzo drobno posiekane
1/4 łyżeczki cynamonu
1-2 łyżki syropu z agawy/fruktozy/cukru brzozowego – opcjonalnie
Wykonanie:
Mleko lekko podgrzać. Drożdże utrzeć z fruktozą aż się rozpuszczą. Zrobić zaczyn dodając do drożdży 1 łyżkę mąki oraz połowę porcji mleka. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Uwaga:
Jajka na ogół trzymamy w lodówce… Dodając je do drożdżowych wypieków powinny one być w temperaturze pokojowej. Ja oczywiście zapominam wyjąć jajko odpowiednio wcześnie aby ogrzało się do temperatury pokojowej… W związku z tym mam na to swój „patent”. Zawsze na początku trzeba przygotować zaczyn (tak jak wyżej). Połowę podgrzanego mleka wykorzystuje się do zaczynu, a do tej drugiej połowy ja wrzucam rozbite jajko. Zanim zaczyn urośnie jajko zdąży się ogrzać :)
Mąki wymieszać, dodać wyrośnięty zaczyn, jajko, mleko i szczyptę soli. Wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto powinno być konsystencji bardzo gęstej śmietany. (Jeśli jest zbyt gęste dodać jeszcze odrobinę ciepłej wody lub mleka.)
Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30 minut.
W tym czasie jabłka obrać i zetrzeć na grubej tarce. Wrzucić do garnka i dusić na średnim ogniu aż puszczą sok i zmiękną. (Trwa to około 15-20 minut. Jeśli jabłka nie puszczą soku trzeba dodać 2-3 łyżki wody.) W połowie duszenia dodać rodzynki, pokrojone drobno figi oraz cynamon.
Na koniec dosłodzić do smaku syropem z agawy/fruktozą/cukrem brzozowym. (U mnie nie było to potrzebne, bowiem rodzynki i figi zawierały wystarczającą ilość naturalnych substancji słodzących.)
Racuszki smażyć na minimalnej ilości tłuszczu (oliwa lub margaryna) na rozgrzanej, teflonowej patelni, przykrytej przykrywką. Usmażone odkładać do głębokiego naczynia i trzymać przykryte aby nie wystygły (można także trzymać je w piekarniku rozgrzanym do 50-60 stopni).
Podawać z gorącymi duszonymi jabłkami.
Smacznego:)
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2011/04/09/racuchy-drozdzowe-z-duszonymi-jablkami