ßßß Cookit - przepis na duńskie bułeczki z jabłkami

duńskie bułeczki z jabłkami

nazwa

Wykonanie

Kiedy zobaczyłam je na blogu u Asi zakochałam się w nich od pierwszego wejrzenia i miałam rację :))
Wspaniałe krucho - drożdżowe ciasto pachnące jabłkami z cynamonem, a te wszystkie cudowności banalnie łatwe i szybkie do zrobienia, czego chcieć więcej? ! :))
270 gram mąki pszennej
1,5 łyżki cukru (jeśli ktoś lubi słodsze wypieki może dać 2,5 łyżki)
20 gram drożdży
0,5 szklanki ciepłego mleka
szczypta soli
100 gram stopionego, schłodzonego masła
nadzienie:
2 średnie jabłka
1/3 łyżeczki cynamonu
2 łyżki cukru
40 gram stopionego, schłodzonego masła
rozbełtane jajo do posmarowania
gruby cukier do posypania na górę
Drożdże rozprowadzić w ciepłym mleku, dodać 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżeczkę mąki, odstawić w ciepłe miejsce do "ruszenia".
Wyrośnięty rozczyn dodać do mąki, stopionego masła, soli i 1,5 łyżki cukru, wyrobić gładkie jednolite ciasto, odstawić na 40 minut do wyrośnięcia.
Jabłka obrać, pokroić na małą kosteczkę, wymieszać z cynamonem.
Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść, wywałkować na prostokąt o wymiarach 40x25 cm, posmarować stopionym masłem, posypać równomiernie jabłkami. Następnie zwinąć wzdłuż dłuższego boku jak roladę, następnie pokroić na 9 części.
Drożdżówki poukładać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach, przykryć ściereczką i zostawić na 30 minut do wyrośnięcia.
Po tym czasie bułeczki posmarować rozkłóconym jajem, posypać grubym cukrem i piec około 20 - 25 minut w temperaturze 190 stopni, do zezłocenia.
Źródło:http://zcukrempudrem.blogspot.com/2013/09/dunskie-bueczki-z-jabkami.html