ßßß
 
            
         Składniki: na blaszkę o wymiarach 22×32 cmNa ciasto:600 g mąki pszennej70 g cukrupół łyżeczki soli21 g suchych drożdży lub 42 g drożdży świeżych100 g masła400 ml mleka2 jajkaNa nadzienie:90 g masła120 g cukru1,5 łyżeczki cynamonuNa glazurę:1 jajkoWykonanie:W dużej misce mieszamy ze sobą mąkę, cukier (po odjęciu 2 łyżek, jeśli korzystamy drożdży świeżych), sól i drożdże (suche wsypujemy bezpośrednio, natomiast w przypadku świeżych proponuję najpierw, rozpuścić je z 2 łyżkami cukru, 100 ml ciepłego mleka i odstawić przykryte w ciepłym miejscu na około 10-15 minut). Masło rozpuszczamy i łączymy z pozostałym (w przypadku drożdży świeżych) mlekiem i roztrzepanym jajkiem. Dodajemy do mąki. Całość musimy dobrze wymieszać i zagnieść. Ciasto powinno być gładkie i nie powinno kleić się do rąk (gdyby tak nie było śmiało dosypujemy mąkę). Po wyrobieniu przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 25 minut.Po tym czasie z ciasta odejmujemy 1/3 część i rozwałkowujemy na wymiar formy (u mnie 22 x 32 cm, chociaż ), uprzednio wyłożonej pergaminem. Dzięki temu będziemy mieć spód bułeczek, a nasze nadzienie nie wycieknie poza bułeczkę. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach około 50 x 25 cm.W międzyczasie zajmujemy się przygotowaniem nadzienia. Rozpuszczamy masło i łączymy je z cynamonem i cukrem.Przygotowany prostokąt smarujemy nadzieniem, następnie zwijamy wzdłuż dłuższego boku, tak aby powstała rolada. Ostrym nożem kroimy na 2 cm kawałki. Pocięte krążki ciasta układamy jeden przy drugim, częścią rozciętą, na spodzie z ciasta (na blaszce). Pozostawiamy do napuszenia na 15 minut.Napuszone bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy około 20 – 25 minut w temperaturze 230ºC. Jeśli zbyt szybko będą brązowieć – przykrywamy blaszkę od góry folia aluminiową. Smacznego!
Składniki: na blaszkę o wymiarach 22×32 cmNa ciasto:600 g mąki pszennej70 g cukrupół łyżeczki soli21 g suchych drożdży lub 42 g drożdży świeżych100 g masła400 ml mleka2 jajkaNa nadzienie:90 g masła120 g cukru1,5 łyżeczki cynamonuNa glazurę:1 jajkoWykonanie:W dużej misce mieszamy ze sobą mąkę, cukier (po odjęciu 2 łyżek, jeśli korzystamy drożdży świeżych), sól i drożdże (suche wsypujemy bezpośrednio, natomiast w przypadku świeżych proponuję najpierw, rozpuścić je z 2 łyżkami cukru, 100 ml ciepłego mleka i odstawić przykryte w ciepłym miejscu na około 10-15 minut). Masło rozpuszczamy i łączymy z pozostałym (w przypadku drożdży świeżych) mlekiem i roztrzepanym jajkiem. Dodajemy do mąki. Całość musimy dobrze wymieszać i zagnieść. Ciasto powinno być gładkie i nie powinno kleić się do rąk (gdyby tak nie było śmiało dosypujemy mąkę). Po wyrobieniu przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 25 minut.Po tym czasie z ciasta odejmujemy 1/3 część i rozwałkowujemy na wymiar formy (u mnie 22 x 32 cm, chociaż ), uprzednio wyłożonej pergaminem. Dzięki temu będziemy mieć spód bułeczek, a nasze nadzienie nie wycieknie poza bułeczkę. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach około 50 x 25 cm.W międzyczasie zajmujemy się przygotowaniem nadzienia. Rozpuszczamy masło i łączymy je z cynamonem i cukrem.Przygotowany prostokąt smarujemy nadzieniem, następnie zwijamy wzdłuż dłuższego boku, tak aby powstała rolada. Ostrym nożem kroimy na 2 cm kawałki. Pocięte krążki ciasta układamy jeden przy drugim, częścią rozciętą, na spodzie z ciasta (na blaszce). Pozostawiamy do napuszenia na 15 minut.Napuszone bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy około 20 – 25 minut w temperaturze 230ºC. Jeśli zbyt szybko będą brązowieć – przykrywamy blaszkę od góry folia aluminiową. Smacznego!