Wykonanie
Na przepis natknęłam się na tym blogu, jak się
potem okazało pochodzi on od mojej ukochanej Nigelli! Nie wiem jak ja mogłam go przeoczyc! :) Zastosowałam się jednak do zmian zaproponowanych na blogu, okazały się być bardzo przydatne. Bułeczki są puszyste, pachnące i baaardzo smaczne! I ten zapach
cynamonu unoszący się po całym mieszkaniu! Bajka! Masz ochotę się nimi dzielić i czekać na reakcję jedzących je osób :) Jeśli zabierzecie je ze sobą do pracy, to lepiej
weźcie kilka sztuk więcej, współpracownicy na pewno chętnie się poczęstują ;) Mniam! ;)
Składniki: na blaszkę o wymiarach 22×32 cmNa ciasto:600 g
mąki pszennej70 g
cukrupół łyżeczki
soli21 g suchych
drożdży lub 42 g
drożdży świeżych100 g
masła400 ml
mleka2
jajkaNa nadzienie:90 g
masła120 g
cukru1,5 łyżeczki
cynamonuNa glazurę:1
jajkoWykonanie:W dużej misce mieszamy ze sobą
mąkę,
cukier (po odjęciu 2 łyżek, jeśli korzystamy
drożdży świeżych),
sól i
drożdże (suche wsypujemy bezpośrednio, natomiast w przypadku świeżych proponuję najpierw, rozpuścić je z 2 łyżkami
cukru, 100 ml ciepłego
mleka i odstawić przykryte w ciepłym miejscu na około 10-15 minut).
Masło rozpuszczamy i łączymy z pozostałym (w przypadku
drożdży świeżych)
mlekiem i roztrzepanym
jajkiem. Dodajemy do
mąki. Całość musimy dobrze wymieszać i zagnieść. Ciasto powinno być gładkie i nie powinno kleić się do rąk (gdyby tak nie było śmiało dosypujemy
mąkę). Po wyrobieniu przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 25 minut.Po tym czasie z ciasta odejmujemy 1/3 część i rozwałkowujemy na wymiar formy (u mnie 22 x 32 cm, chociaż ), uprzednio wyłożonej pergaminem. Dzięki temu będziemy
mieć spód bułeczek, a nasze nadzienie nie wycieknie poza bułeczkę. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach około 50 x 25 cm.W międzyczasie zajmujemy się przygotowaniem nadzienia. Rozpuszczamy
masło i łączymy je z
cynamonem i
cukrem.Przygotowany prostokąt smarujemy nadzieniem, następnie zwijamy wzdłuż dłuższego
boku, tak aby powstała rolada.
Ostrym nożem kroimy na 2 cm kawałki. Pocięte krążki ciasta układamy jeden przy drugim, częścią rozciętą, na spodzie z ciasta (na blaszce). Pozostawiamy do napuszenia na 15 minut.Napuszone bułeczki smarujemy roztrzepanym
jajkiem i pieczemy około 20 – 25 minut w temperaturze 230ºC. Jeśli zbyt szybko będą brązowieć – przykrywamy blaszkę od góry folia aluminiową. Smacznego!