ßßß Cookit - przepis na Norweskie bułeczki cynamonowe

Norweskie bułeczki cynamonowe

nazwa

Wykonanie

Na przepis natknęłam się na tym blogu, jak się potem okazało pochodzi on od mojej ukochanej Nigelli! Nie wiem jak ja mogłam go przeoczyc! :) Zastosowałam się jednak do zmian zaproponowanych na blogu, okazały się być bardzo przydatne. Bułeczki są puszyste, pachnące i baaardzo smaczne! I ten zapach cynamonu unoszący się po całym mieszkaniu! Bajka! Masz ochotę się nimi dzielić i czekać na reakcję jedzących je osób :) Jeśli zabierzecie je ze sobą do pracy, to lepiej weźcie kilka sztuk więcej, współpracownicy na pewno chętnie się poczęstują ;) Mniam! ;)
Składniki: na blaszkę o wymiarach 22×32 cm
Na ciasto:
600 g mąki pszennej
70 g cukru
pół łyżeczki soli
21 g suchych drożdży lub 42 g drożdży świeżych
100 g masła
400 ml mleka
2 jajka
Na nadzienie:
90 g masła
120 g cukru
1,5 łyżeczki cynamonu
Na glazurę:
1 jajko
Wykonanie:
W dużej misce mieszamy ze sobą mąkę, cukier (po odjęciu 2 łyżek, jeśli korzystamy drożdży świeżych), sól i drożdże (suche wsypujemy bezpośrednio, natomiast w przypadku świeżych proponuję najpierw, rozpuścić je z 2 łyżkami cukru, 100 ml ciepłego mleka i odstawić przykryte w ciepłym miejscu na około 10-15 minut). Masło rozpuszczamy i łączymy z pozostałym (w przypadku drożdży świeżych) mlekiem i roztrzepanym jajkiem. Dodajemy do mąki. Całość musimy dobrze wymieszać i zagnieść. Ciasto powinno być gładkie i nie powinno kleić się do rąk (gdyby tak nie było śmiało dosypujemy mąkę). Po wyrobieniu przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 25 minut.
Po tym czasie z ciasta odejmujemy 1/3 część i rozwałkowujemy na wymiar formy (u mnie 22 x 32 cm, chociaż ), uprzednio wyłożonej pergaminem. Dzięki temu będziemy mieć spód bułeczek, a nasze nadzienie nie wycieknie poza bułeczkę. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach około 50 x 25 cm.
W międzyczasie zajmujemy się przygotowaniem nadzienia. Rozpuszczamy masło i łączymy je z cynamonem i cukrem.
Przygotowany prostokąt smarujemy nadzieniem, następnie zwijamy wzdłuż dłuższego boku, tak aby powstała rolada. Ostrym nożem kroimy na 2 cm kawałki. Pocięte krążki ciasta układamy jeden przy drugim, częścią rozciętą, na spodzie z ciasta (na blaszce). Pozostawiamy do napuszenia na 15 minut.
Napuszone bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy około 20 – 25 minut w temperaturze 230ºC. Jeśli zbyt szybko będą brązowieć – przykrywamy blaszkę od góry folia aluminiową. Smacznego!
Źródło:http://panismaczna.com/norweskie-buleczki-cynamonowe