ßßß Cookit - przepis na Cynamonowy wieniec

Cynamonowy wieniec

nazwa

Wykonanie

Widziałam na wielu blogach, piękne zdjęcie pojawiało się co jakiś czas na stylowi.pl (tu i tu) więc musiałam upiec. Cynamonowy wieniec to ciasto drożdżowe z cynamonem i cukrem, pięknie się prezentuje! I choć mamy początek kwietnia to dość zimowo za oknem, dlatego pojawiła się potrzeba dogrzania, a cynamon świetnie się w tym sprawdza:) Zachęcam do wypróbowania, cieszy oko i podniebienie:)
Składniki na 4 wieńce:
1 szklanka letniego mleka
2 jajka
4 szklanki mąki pszennej
6 łyżek cukru
125g masła, roztopionego i ostudzonego
40g świeżych drożdży
szczypta soli
Zrobić zaczyn z drożdży, 1 łyżki cukru i mąki oraz 0,5 szklanki mleka. Odstawić do lekkiego wyrośnięcia. Widelcem wymieszać wszystkie pozostałe składniki z wyrośniętym zaczynem. Dokładnie wyrobić ręcznie lub w maszynie, aż ciasto przestanie się kleić. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (u mnie trwało to około 1h).
Nadzienie:
30g masła, roztopionego
3 łyżki cukru
cynamon
jajko do posmarowania
Wyrośnięte ciasto podzielić na cztery części i rozwałkować każdą na prostokąt. Posmarować masłem, posypać cukrem i cynamonem. Zwinąć jak roladę. Przekroić roladę wzdłuż na dwie części i zapleść jak na zdjęciach, ukształtować wieniec i 'skleić'.
Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować rozmąconym jajkiem i posypać cukrem. Piec w temp. 180st. C około 15-20min.
Smacznego:)
Źródło:http://kuchniazjadalnia.blogspot.com/2013/04/cynamonowy-wieniec.html