Wykonanie
Widziałam na wielu blogach, piękne zdjęcie pojawiało się co jakiś czas na stylowi.pl (tu i tu) więc musiałam upiec.
Cynamonowy wieniec to
ciasto drożdżowe z
cynamonem i
cukrem, pięknie się prezentuje! I choć mamy początek kwietnia to dość zimowo za oknem, dlatego pojawiła się potrzeba dogrzania, a
cynamon świetnie się w tym sprawdza:) Zachęcam do wypróbowania, cieszy oko i podniebienie:)
Składniki na 4 wieńce:1 szklanka letniego
mleka2
jajka4 szklanki
mąki pszennej6 łyżek
cukru125g
masła, roztopionego i ostudzonego40g świeżych
drożdżyszczypta
soliZrobić zaczyn z
drożdży, 1 łyżki
cukru i
mąki oraz 0,5 szklanki
mleka. Odstawić do lekkiego wyrośnięcia. Widelcem wymieszać wszystkie pozostałe składniki z wyrośniętym zaczynem. Dokładnie wyrobić ręcznie lub w maszynie, aż ciasto przestanie się kleić. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (u mnie trwało to około 1h).Nadzienie:30g
masła, roztopionego3 łyżki
cukrucynamonjajko do posmarowaniaWyrośnięte ciasto podzielić na cztery części i rozwałkować każdą na prostokąt. Posmarować
masłem, posypać
cukrem i
cynamonem. Zwinąć jak roladę. Przekroić roladę wzdłuż na dwie części i zapleść jak na zdjęciach, ukształtować wieniec i 'skleić'.
Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować rozmąconym
jajkiem i posypać
cukrem. Piec w temp. 180st. C około 15-20min.Smacznego:)