Wykonanie
W zeszłym tygodniu zobaczyłam je na czterech wspaniałych blogach i pomyślałam, że cudnie się wpasują w korzenny tydzień . Zrobiłam je specjalnie na wyjazd, który niestety ze względów pogodowych nie doszedł do skutku, a fotografowałam w pośpiechu :(
Składniki:50 dag
mąki pszennej10 dag
masła5 dag
drożdży2
jajkaszklanka
mlekałyżka
cukrusóltłuszcz do wysmarowania blachy
jajko do smarowania bułeczekSkładniki na nadzienie:10 dag
masła8 łyżek
cukru8 łyżeczek
cynamonuWykonanie:
Drożdże rozpuścić w letnim
mleku, dodać roztopione i ostudzone
masło,
mąkę,
cukier, 2
jajka, posolić. Wyrobić ciasto aż będzie lśniące i elastyczne. Odstawić do wyrośnięcia: powinno podwoić objętość. Stolnice posypać
mąką, wyłożyć ciasto, uformować dwa wałki, które pokroić na 10 - 12 części, lekko je rozpłaszczyć. Przygotować nadzienie: miękkie
masło wymieszać z
cukrem i
cynamonem. Na każdym kawałku ciasta położyć nadzienie, uformować okrągłą bułeczkę. Bułeczki położyć na posmarowanej blasze i zostawić do wyrośnięcia, a gdy wyrosną posmarować roztrzepanym
jajkiem. Piec w gorącym piekarniku (225 C) na złoty kolor (ok. 12 - 15 minut)./wydrukuj przepis/