ßßß Cookit - przepis na odrywany chlebek cynamonowy

odrywany chlebek cynamonowy

nazwa

Wykonanie

Przepyszna drożdżówka, która jest pięknie podzielna na kromeczki o bardzo delikatnym miąższu, pachnąca moim ukochanym cynamonem, pychota !
ciasto:
2 i 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
60 gramów stopionego, schłodzonego masła
7 gramów suchych drożdży lub 25 gramów świeżych
2 płaskie łyżki cukru
0,5 szklanki ciepłego mleka
2 jaja
szczypta soli
mazidło:
35 - 40 gramów stopionego, schłodzonego masła
6 łyżek cukru (może tez być brązowy)
2 łyżeczki cynamonu
Drożdże przesiać z mąką, cukrem, solą, dodać tłuszcz, jaja, mleko, zagnieść elastyczne ciasto. Odstawić do podwojenia objętości w omączonej misce ( u mnie na kaloryferze rosło tylko 35 minut).
Cukier wymieszać w miseczce z cynamonem.
Następnie ciasto krótko zagnieść, rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30x50 cm. Posmarować rozpuszczonym masłem po całości, posypać cukrem wymieszanym z cynamonem.
Następnie płat ciasta pokroić wszerz na 6 równych kawałków.
Potem nasze pasy poukładać jeden na drugim, stroną z cukrem do góry.
Potem ciasto pokroić na 6 równych kawałków.
W natłuszczonej masłem foremce o wymiarach 10x25 układać nasze kwadraciki jeden obok drugiego, zapomniałam pstryknąć zdjęcia, więc daję już upieczone.
Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na około 25 minut do wyrośnięcia.
Po tym czasie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 30 - 35 minut. Jeśli zauważymy, że ciasto nam się za bardzo z góry przypieka, przykryjmy je folią aluminiową.
Źródło:http://zcukrempudrem.blogspot.com/2013/12/odrywany-chlebek-cynamonowy.html