ßßß
 
            
         ciasto:2 i 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej60 gramów stopionego, schłodzonego masła7 gramów suchych drożdży lub 25 gramów świeżych2 płaskie łyżki cukru0,5 szklanki ciepłego mleka2 jajaszczypta solimazidło:35 - 40 gramów stopionego, schłodzonego masła6 łyżek cukru (może tez być brązowy)2 łyżeczki cynamonuDrożdże przesiać z mąką, cukrem, solą, dodać tłuszcz, jaja, mleko, zagnieść elastyczne ciasto. Odstawić do podwojenia objętości w omączonej misce ( u mnie na kaloryferze rosło tylko 35 minut).Cukier wymieszać w miseczce z cynamonem.Następnie ciasto krótko zagnieść, rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30x50 cm. Posmarować rozpuszczonym masłem po całości, posypać cukrem wymieszanym z cynamonem.
ciasto:2 i 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej60 gramów stopionego, schłodzonego masła7 gramów suchych drożdży lub 25 gramów świeżych2 płaskie łyżki cukru0,5 szklanki ciepłego mleka2 jajaszczypta solimazidło:35 - 40 gramów stopionego, schłodzonego masła6 łyżek cukru (może tez być brązowy)2 łyżeczki cynamonuDrożdże przesiać z mąką, cukrem, solą, dodać tłuszcz, jaja, mleko, zagnieść elastyczne ciasto. Odstawić do podwojenia objętości w omączonej misce ( u mnie na kaloryferze rosło tylko 35 minut).Cukier wymieszać w miseczce z cynamonem.Następnie ciasto krótko zagnieść, rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30x50 cm. Posmarować rozpuszczonym masłem po całości, posypać cukrem wymieszanym z cynamonem. Następnie płat ciasta pokroić wszerz na 6 równych kawałków.
Następnie płat ciasta pokroić wszerz na 6 równych kawałków. Potem nasze pasy poukładać jeden na drugim, stroną z cukrem do góry.
Potem nasze pasy poukładać jeden na drugim, stroną z cukrem do góry. Potem ciasto pokroić na 6 równych kawałków.
Potem ciasto pokroić na 6 równych kawałków. W natłuszczonej masłem foremce o wymiarach 10x25 układać nasze kwadraciki jeden obok drugiego, zapomniałam pstryknąć zdjęcia, więc daję już upieczone.Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na około 25 minut do wyrośnięcia.
W natłuszczonej masłem foremce o wymiarach 10x25 układać nasze kwadraciki jeden obok drugiego, zapomniałam pstryknąć zdjęcia, więc daję już upieczone.Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na około 25 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 30 - 35 minut. Jeśli zauważymy, że ciasto nam się za bardzo z góry przypieka, przykryjmy je folią aluminiową.
Po tym czasie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 30 - 35 minut. Jeśli zauważymy, że ciasto nam się za bardzo z góry przypieka, przykryjmy je folią aluminiową.