Wykonanie
Przepyszna drożdżówka, która jest pięknie podzielna na kromeczki o bardzo delikatnym miąższu, pachnąca moim ukochanym
cynamonem, pychota !
ciasto:2 i 3/4 szklanki
mąki pszennej tortowej60 gramów stopionego, schłodzonego
masła7 gramów suchych
drożdży lub 25 gramów świeżych2 płaskie łyżki
cukru0,5 szklanki ciepłego
mleka2
jajaszczypta
solimazidło:35 - 40 gramów stopionego, schłodzonego
masła6 łyżek
cukru (może tez być brązowy)2 łyżeczki
cynamonuDrożdże przesiać z
mąką,
cukrem,
solą, dodać tłuszcz,
jaja,
mleko, zagnieść elastyczne ciasto. Odstawić do podwojenia objętości w omączonej misce ( u mnie na kaloryferze rosło tylko 35 minut).
Cukier wymieszać w miseczce z
cynamonem.Następnie ciasto krótko zagnieść, rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30x50 cm. Posmarować rozpuszczonym
masłem po całości, posypać
cukrem wymieszanym z
cynamonem.
Następnie płat ciasta pokroić wszerz na 6 równych kawałków.
Potem nasze pasy poukładać jeden na drugim, stroną z
cukrem do góry.
Potem ciasto pokroić na 6 równych kawałków.
W natłuszczonej
masłem foremce o wymiarach 10x25 układać nasze kwadraciki jeden obok drugiego, zapomniałam pstryknąć zdjęcia, więc
daję już upieczone.Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na około 25 minut do wyrośnięcia.
Po tym czasie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 30 - 35 minut. Jeśli zauważymy, że ciasto nam się za bardzo z góry przypieka, przykryjmy je folią aluminiową.