Wykonanie
Odkąd znalazłam ten przpis na blogu Moje wypieki robiłam je już wielokrotnie. Moim zdaniem są doskonałe, mięciuteńkie, pachnące i jak na
drożdżowe ciasto zachowują nadzwyczaj długo świeżość :)Ostatnio robiłam je w większej blaszcze (30x42) i powstało mi w ten sposób ciasto które następnie pokroiłam w kwadraty :) Polecam zarówno wersję ciasta jak i bułeczek :)Składniki na 20 bułeczek :600g
mąki pszennej (ja dałam 650g)100g
cukru (ja
daję 85g)1/2 łyżeczki
soli21g suchych
drożdży lub 45g świeżych100g
masła400 ml
mleka2
jajkaSkładniki na nadzienie:150g miękkiego
masła150g
cukru (ja dałam 120g)1,5 łyżeczki
cynamonuW dużym naczyniu wymiesać
mąkę,
sól,
cukier i
drożdże.
Masło rozpuścić i wymieszać z
mlekiem i roztrzepanymi
jajkami. Połączyć z
mąką. Wymieszać i dobrze zagnieść. Ciasto powinno być miękkie i sprężyste. Jeśli się klei to dodać odrobinę
mąki. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 25 minutPo tym czasie ująć z ciasta 1/3 i rozwałkować na wymiar formy czyli 33x24 (uprzednio wyłożonej papierem). To będzie spód bułeczek.Pozostałe ciasto rozwałkowac na prostokąt o wymiarach ok. 50x25Skłądniki nadzienia bardzo dokładnie wymieszać i posmarować nimi ciasto. Zwinąć wzdłuż dłuższego
boku na kształt długiej rolady.
Ostrym nożem pokroić na 20 równych ok.2cm plastrów. Ułożyć je rozciętą stroną na wcześniej ułożonym spodzie casta. Nie martwić się jeśli się ze sobą nie stykają - zrobią to podczas pieczenia. Ważne by były symetrycznie rozłożone.Pozostawić do napuszenia ok. 15 minut. Napuszone bułeczki można posmarować roztrzepanym
jajkiem i piec 20-25 minut w temp. 230 stopni. Jeśli będą zbyt szybko łapały kolor - przykryć folią aluminiową :)Smacznego :)