Wykonanie
Kiedy je ujrzałam, to myślałam, że pędem pobiegnę do kuchni i zacznę je robić, ale była godzina 24, więc musiałam wytrzymać do rana ;-).Bułeczki są przepyszne, ciasto jest krucho -
drożdżowe, z mocno
maślano -
cynamonowym smakiem, pycha !
przepis stąd z moimi małymi zmianamiciasto:2,5 szklanki
mąki pszennej + (u mnie 2 łyżki do podsypania)7 gram
drożdży suchych (paczuszka Dr. Oetker)80 gram stopionego, schłodzonego
masła1/4 szklanki
cukru1
jajoszczypta
soli130 ml ciepłego
mlekanadzienie:30 gram stopionego
masła1,5 łyżeczki mielonego
cynamonu4 kopiaste łyżki
cukruMąkę przesiać z
drożdżami, dodać
jajo,
mleko, tłuszcz,
cukier i
sól, zagnieść jednolite ciasto, gdyby ciasto się mocno lepiło, można podsypać
mąką, ale ograniczmy się do maksymalnie dwóch łyżek, ciasto ma zostać lekko klejące.Z ciasta formujemy kulę, wkładamy do omączonej miski, zawijamy w folię i wkładamy na dwie godziny do lodówki.W tym czasie stapiamy sobie
masło na nadzienie, schładzamy.
Cukier mieszamy w miseczce z
cynamonem.Ciasto krótko zagniatamy, wałkujemy dość cienko na prostokąt o wymiarach 50x30, można to zrobić na lekko podsypanym
mąką blacie lub na papierze do pieczenia (będzie nam się łatwiej zwijać), smarujemy jego powierzchnię
masłem, posypujemy
cynamonem z
cukrem (równomiernie).Zwijamy w ścisły rulon, wzdłuż dłuższego
boku. Następnie kroimy na kawałki o bokach(w podstawie) 3x6 cm. Jak na zdjęciu.
Następnie na środku każdej naszej bułeczki robimy zagłębienie aż do dołu bułeczki (uważajmy, aby nie przeciąć jej na pół). Robiłam to
bokiem szpatułki drewnianej.
Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w sporych odstępach od siebie.
Dawałam po 3 w każdym rządku.
Od razu pieczemy około 20 minut w temperaturze 190 stopni. Bułeczki można oblać lukrem, ja tego nie zrobiłam, bo wg mnie były wystarczająco słodkie.Z podanej porcji ciasta wyszło mi 11 sztuk.