ßßß Cookit - przepis na Norweskie bułeczki cynamonowe

Norweskie bułeczki cynamonowe

nazwa

Wykonanie

60 dkg mąki pszennej
10 dkg cukru
pół łyżeczki soli
42 g drożdży świeżych
10 dkg masła
400 ml mleka
2 jajka
15 dkg miękkiego masła
15 dkg cukru
1,5 łyżeczki cynamonu
1 jajko
W dużym naczyniu wymieszać mąkę, cukier, sól, drożdże. Masło rozpuścić, wymieszać z mlekiem i roztrzepanym jajkiem. Połączyć z mąką. Wymieszać dobrze i zagnieść (ręcznie lub mikserem). Ciasto powinno być gładkie i sprężyste .Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 25 minut.
Po tym czasie z ciasta ująć 1/3 i rozwałkować na wymiar formy, czyli 33 x 24 cm (uprzednio wyłożonej papierem). To będzie spód naszych bułeczek. Pozostałe ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 50 x 25 cm.
W międzyczasie wszystkie składniki nadzienia wymieszać w naczyniu.
Przygotowany prostokąt posmarować nadzieniem, następnie zwinąć wzdłuż dłuższego boku[ jak roladę] Ostrym nożem pokroić na 2 cm kawałki. Ułożyć je częścią rozciętą na blaszce (a konkretnie na spodzie z ciasta). Powinno wyjść około 20 kawałków. Nie martwić się, jeśli nie zetkną się ze sobą, zrobią to podczas rośnięcia i w piekarniku. Ważne, by były symetrycznie rozłożone. Pozostawić do napuszenia na 15 minut.
Napuszone bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem i piec około 20 - 25 minut w temperaturze 230ºC, jeśli będą zbyt szybko 'łapać' kolor - przykryć od góry folia aluminiową.
Można również zrobić tak . Zwiniętą roladę pokroić na kawałki , ułożyć na blaszce i upiec.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2011/04/bueczki-cynamonowe.html