Wykonanie
60 dkg
mąki pszennej10 dkg
cukrupół łyżeczki
soli42 g
drożdży świeżych10 dkg
masła400 ml
mleka2
jajka15 dkg miękkiego
masła15 dkg
cukru1,5 łyżeczki
cynamonu1
jajkoW dużym naczyniu wymieszać
mąkę,
cukier,
sól,
drożdże.
Masło rozpuścić, wymieszać z
mlekiem i roztrzepanym
jajkiem. Połączyć z
mąką. Wymieszać dobrze i zagnieść (ręcznie lub mikserem). Ciasto powinno być gładkie i sprężyste .Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 25 minut.Po tym czasie z ciasta ująć 1/3 i rozwałkować na wymiar formy, czyli 33 x 24 cm (uprzednio wyłożonej papierem). To będzie spód naszych bułeczek. Pozostałe ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 50 x 25 cm.W międzyczasie wszystkie składniki nadzienia wymieszać w naczyniu.Przygotowany prostokąt posmarować nadzieniem, następnie zwinąć wzdłuż dłuższego
boku[ jak roladę]
Ostrym nożem pokroić na 2 cm kawałki. Ułożyć je częścią rozciętą na blaszce (a konkretnie na spodzie z ciasta). Powinno wyjść około 20 kawałków. Nie martwić się, jeśli nie zetkną się ze sobą, zrobią to podczas rośnięcia i w piekarniku. Ważne, by były symetrycznie rozłożone. Pozostawić do napuszenia na 15 minut.Napuszone bułeczki posmarować roztrzepanym
jajkiem i piec około 20 - 25 minut w temperaturze 230ºC, jeśli będą zbyt szybko 'łapać' kolor - przykryć od góry folia aluminiową.Można również zrobić tak . Zwiniętą roladę pokroić na kawałki , ułożyć na blaszce i upiec.