Wykonanie
Przepis na to ciasto (które po właściwym rozdzieleniu składa się z 20 bułeczek) znalazłam u Doroty . Uwielbiam
drożdżowe ciasto, zwłaszcza, gdy przygotowanie nie przysparza kłopotów. Takie jest właśnie norweskie
cynamonowe. Przygotowanie i pieczenie zajmuje ok. godziny.SKŁADNIKICiasto600 g
mąki pszennejpół łyżeczki
solipół szklanki
cukrupół kostki
drożdży2
jaja1,5 szkl
mlekapół kostki
masła (100g)Nadzieniepół kostki
masła3/4 szklanki
cukru2 łyżeczki
cynamonuWYKONANIE
Mąkę,
sól i
cukier mieszamy w dużym naczyniu. Rozpuszczamy
masło. Od przygotowanego
mleka odlewamy pół szklanki i rozrabiamy w tej ilości
drożdże. Do pozostałego
mleka wlewamy roztrzepane
jaja i rozpuszczone
masło.
Mleko z dodatkami dolewamy do
mąki i zagniatamy. W razie potrzeby, można dosypywać odpowiednią ilość
mąki, tak żeby nie przylepiało się zbytnio do rąk. Nie nalezy jednak przesadzić z jej ilością, żeby ciasto nie było zbyt twarde. Przygotowane ciasto odstawiamy na 25 min, do wyrośnięcia. Następnie ciasto przekładamy na stolnicę i odcinamy z całości ok 1/3. Rozwałkowujemy na placek i układamy na dnie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Z pozostałego ciasta również formujey placek, na którym rozsmarowujemy nadzienie (rozpuszczone
masło zmieszane z
cukrem i
cynamonem). Placek zwijamy w rulon i kroimy na 20 kawałków. Powstałe bułeczki układamy na placek, który wcześniej umieściliśmy w blaszce. Powinno powstać pięć
rzędów, po cztery bułeczki w jednym. Pozostawiamy całość na 15 minut, żeby
bułki troszkę spuchły. Pieczemy przez 20-25 min w temp.230 stopni. Z wierzchu, ciasto może szybciej nabierać koloru,więc można je w połowie pieczenia przykryć folią aluminiową, aby uchronic je przed przypaleniem. Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe:)