ßßß Cookit - przepis na Cynamonki

Cynamonki

nazwa

Wykonanie

Miałam na nie ochotę od dłuższego czasu. Może dlatego, że za oknem zrobiło się bardzo zimno i potrzeba czegoś na rozgrzanie, a cynamon właśnie tak mi się kojarzy:) Zapraszam dziś na pyszne cynamonki! Warto poświęcić im chwilę, bo w czasie ich przygotowania najdłużej trwa tylko ich wyrastanie. Ale ten czas można przecież poświęcić na przygotowanie sobie czegoś pysznego i ciepłego do wypicia, lub po prostu spędzić z książką pod kocykiem... A potem już tylko delektować się pysznymi ciepłymi cynamonkami:) Przepis od Dorotki z Moich Wypieków.
Składniki:
0,5 szklanki letniego mleka
1 jajko
2 szklanki mąki pszennej
3 łyżki cukru
60g masła, roztopionego i ostudzonego
20g świeżych drożdży
szczypta soli
Zrobić zaczyn z drożdży, 1 łyżki cukru i mąki oraz mleka. Odstawić do lekkiego wyrośnięcia. Wymieszać wszystkie pozostałe składniki z wyrośniętym zaczynem. Wyrobić dokładnie, aż ciasto przestanie się kleić. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (u mnie trwało to około 1h).
Nadzienie:
30g masła, roztopionego
3 łyżki cukru
cynamon
jajko do posmarowania
Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować każdą na prostokąt. Posmarować masłem, posypać cukrem i cynamonem. Można dodać rodzynki. Zwinąć jak roladę. Pokroić na paseczki (około 1cm). Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować rozmąconym jajkiem. Należy pamiętać o sporych odstępach między bułeczkami, gdyż dużo urosną. Piec w temp. 180st. C około 10-15min.
Smacznego:)
Źródło:http://kuchniazjadalnia.blogspot.com/2012/10/cynamonki.html