Wykonanie
Miałam na nie ochotę od dłuższego czasu. Może dlatego, że za oknem zrobiło się bardzo zimno i potrzeba czegoś na rozgrzanie, a
cynamon właśnie tak mi się kojarzy:) Zapraszam dziś na pyszne
cynamonki! Warto poświęcić im chwilę, bo w czasie ich przygotowania najdłużej trwa tylko ich wyrastanie. Ale ten czas można przecież poświęcić na przygotowanie sobie czegoś pysznego i ciepłego do wypicia, lub po prostu spędzić z książką pod kocykiem... A
potem już tylko delektować się pysznymi ciepłymi
cynamonkami:) Przepis od Dorotki z Moich Wypieków.
Składniki:0,5 szklanki letniego
mleka1
jajko2 szklanki
mąki pszennej3 łyżki
cukru60g
masła, roztopionego i ostudzonego20g świeżych
drożdżyszczypta
soliZrobić zaczyn z
drożdży, 1 łyżki
cukru i
mąki oraz
mleka. Odstawić do lekkiego wyrośnięcia. Wymieszać wszystkie pozostałe składniki z wyrośniętym zaczynem. Wyrobić dokładnie, aż ciasto przestanie się kleić. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (u mnie trwało to około 1h).Nadzienie:30g
masła, roztopionego3 łyżki
cukrucynamonjajko do posmarowaniaWyrośnięte ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować każdą na prostokąt. Posmarować
masłem, posypać
cukrem i
cynamonem. Można dodać
rodzynki. Zwinąć jak roladę. Pokroić na paseczki (około 1cm). Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować rozmąconym
jajkiem. Należy pamiętać o sporych odstępach
między bułeczkami, gdyż dużo urosną. Piec w temp. 180st. C około 10-15min.Smacznego:)