ßßß
Składniki:0,5 szklanki letniego mleka1 jajko2 szklanki mąki pszennej3 łyżki cukru60g masła, roztopionego i ostudzonego20g świeżych drożdżyszczypta soliZrobić zaczyn z drożdży, 1 łyżki cukru i mąki oraz mleka. Odstawić do lekkiego wyrośnięcia. Wymieszać wszystkie pozostałe składniki z wyrośniętym zaczynem. Wyrobić dokładnie, aż ciasto przestanie się kleić. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (u mnie trwało to około 1h).Nadzienie:30g masła, roztopionego3 łyżki cukrucynamonjajko do posmarowaniaWyrośnięte ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować każdą na prostokąt. Posmarować masłem, posypać cukrem i cynamonem. Można dodać rodzynki. Zwinąć jak roladę. Pokroić na paseczki (około 1cm). Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować rozmąconym jajkiem. Należy pamiętać o sporych odstępach między bułeczkami, gdyż dużo urosną. Piec w temp. 180st. C około 10-15min.Smacznego:)