Wykonanie
Ciasto drożdżowe:25g świeżych
drożdży,pół szklanki
mleka,50g
cukru,2
jajka,400g
mąki pszennej,50 g rozpuszczonego
masła,szczypta
soli.dodatkowo:100g
cukru brązowego ale może być też biały kryształ,50 g roztopionego
masła,2 łyżki
cynamonu.
Mleko podgrzać w rondelku,pokruszyć do ciepłego
mleka drożdże i dodać łyżkę
cukru.Wymieszać i zostawić rozczyn na 15 minut w ciepłym miejscu.Do miski wsypać
mąkę dodać
jajka,
cukier,
sól i rozpuszczone
masło.Wlać rozczyn z
drożdży i zagnieść elastyczną kulę.Pozostawić na około godzinę do podwojenia objętości ciasta.Formę na keks 25 cm wysmarować
masłem.Roztopić
masło,
cukier wymieszać z
cynamonem.Stolnicę oprószyć
mąkę i rozwałkować ciasto mniej więcej na wielkość 50 na 30 cm.Całość ciasta wysmarować rozpuszczonym
masłem i wysypać
cukrem z
cynamonem(zostawić troszkę
masła i
cukru na sam koniec)Ciasto tniemy na 6 pionowych pasków równej szerokości.Nakładamy jeden na drugi rozciągamy aby były mniej więcej tej samej długości.Następnie pniemy znów na 6 kawałków aby powstało kształtu chusteczki.Po kolei bierzemy stosy ciasta i układamy w formie jeden przy drugim.Odstawiamy do wyrośnięcia.Gdy ciasto wypełni całą foremkę smarujemy resztą
masła i sypiemy
cukrem z
cynamonem.Pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut.