ßßß Cookit - przepis na Bułeczki z nadzieniem cynamonowym

Bułeczki z nadzieniem cynamonowym

nazwa

Wykonanie

Spotkała mnie przyjemność wspólnego pieczenia z Ireną i Andrzejem, Atiną oraz Majanką . Jak tylko zobaczyłam ten przepis na bułeczki cynamonowe wiedziałam, że będą pyszne wszak cynamonowe wypieki to chyba jedne z najlepszych. Uwielbiam ten aromat, który unosi się w powietrzu. Bułeczki trochę w smaku przypominają kanellbular chociaż moje powinny nazywać się buły a nie bułeczki, takie duże mi wyszły. Dziękuję moim Towarzyszom za wspólne spotkanie w kuchni:)
Składniki:
50 dag mąki pszennej
10 dag masła
5 dag drożdży
2 jajka
szklanka mleka
łyżka cukru
sól
tłuszcz do wysmarowania blachy
jajko do smarowania bułeczek
Składniki na nadzienie:
10 dag masła
8 łyżek cukru
8 łyżeczek cynamonu.
Drożdże rozpuścić w letnim mleku, dodać roztopione i ostudzone masło, mąkę, cukier, 2 jajka, posolić. Wyrobić ciasto aż będzie lśniące i elastyczne. Odstawić do wyrośnięcia: powinno podwoić objętość. Stolnice posypać mąką, wyłożyć ciasto, uformować dwa wałki, które pokroić na 10 - 12 części, lekko je rozpłaszczyć. Przygotować nadzienie: miękkie masło wymieszać z cukrem i cynamonem. Na każdym kawałku ciasta położyć nadzienie, uformować okrągłą bułeczkę. Bułeczki położyć na posmarowanej blasze i zostawić do wyrośnięcia, a gdy wyrosną posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w gorącym piekarniku (225 C) na złoty kolor (ok. 12 - 15 minut).
Smacznego:)
Źródło:http://eksplozjasmaku.blox.pl/2010/11/Buleczki-z-nadzieniem-cynamonowym.html