Wykonanie
Pyszne
cynamonowe bułeczki. W smaku zbliżone do cynamonek jednak bardziej przypominają bułeczki niż
ciastka. Są bardzo puszyste i większe.Idealne jeszcze ciepłe, ale smaczne również kolejnego dnia.Źródło: How to be a domestic goddess - Nigella Lawson
Składniki na 12 bułeczek:500 g
mąki pszennej50 g
cukrupół łyżeczki
soli15 g świeżych
drożdży75 g
masła150 ml
mleka2 duże
jajkaNa nadzienie:100 g
cukru demerara1 łyżeczka
cynamonuWymieszać.Ponadto:1
jajko roztrzepane z 2 łyżkami
mleka do posmarowaniaZ
drożdży, 50ml ciepłego
mleka, łyżeczki
cukru i
mąki zrobić rozczyn. Odstawić.
Mąkę,
cukier i
sól wymieszać w naczyniu.
Masło rozpuścić, wymieszać z
mlekiem,
jajkami. Dodać do suchych składników razem z rozczynem. Wyrobić ciasto by było miękkie i gładkie. Odstawić przykryte ściereczką do podwojenia objętości w ciepłe miejsce na około 1 - 1,5h.Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić i rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 60x30cm. Można delikatnie podsypywać
mąką. Prostokąt posmarować
jajkiem z
mlekiem i posypać
cukrowo-
cynamonową mieszanką. Zwinąć jak roladę wzdłuż dłuższego
boku. Pokroić na 12
ślimaków. Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem w sporych odstępach (około 2cm). Przykryć ściereczką i odstawić do podrośnięcia w ciepłym miejscu na około 30-40min. Przed pieczeniem posmarować pozostałym
jajkiem z
mlekiem. Piec w temp. 180st. C przez około 15-20min.Smacznego:)