ßßß
 
            
        
 Składniki na 12 bułeczek:500 g mąki pszennej50 g cukrupół łyżeczki soli15 g świeżych drożdży75 g masła150 ml mleka2 duże jajkaNa nadzienie:100 g cukru demerara1 łyżeczka cynamonuWymieszać.Ponadto:1 jajko roztrzepane z 2 łyżkami mleka do posmarowaniaZ drożdży, 50ml ciepłego mleka, łyżeczki cukru i mąki zrobić rozczyn. Odstawić. Mąkę, cukier i sól wymieszać w naczyniu. Masło rozpuścić, wymieszać z mlekiem, jajkami. Dodać do suchych składników razem z rozczynem. Wyrobić ciasto by było miękkie i gładkie. Odstawić przykryte ściereczką do podwojenia objętości w ciepłe miejsce na około 1 - 1,5h.Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić i rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 60x30cm. Można delikatnie podsypywać mąką. Prostokąt posmarować jajkiem z mlekiem i posypać cukrowo-cynamonową mieszanką. Zwinąć jak roladę wzdłuż dłuższego boku. Pokroić na 12 ślimaków. Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem w sporych odstępach (około 2cm). Przykryć ściereczką i odstawić do podrośnięcia w ciepłym miejscu na około 30-40min. Przed pieczeniem posmarować pozostałym jajkiem z mlekiem. Piec w temp. 180st. C przez około 15-20min.Smacznego:)
Składniki na 12 bułeczek:500 g mąki pszennej50 g cukrupół łyżeczki soli15 g świeżych drożdży75 g masła150 ml mleka2 duże jajkaNa nadzienie:100 g cukru demerara1 łyżeczka cynamonuWymieszać.Ponadto:1 jajko roztrzepane z 2 łyżkami mleka do posmarowaniaZ drożdży, 50ml ciepłego mleka, łyżeczki cukru i mąki zrobić rozczyn. Odstawić. Mąkę, cukier i sól wymieszać w naczyniu. Masło rozpuścić, wymieszać z mlekiem, jajkami. Dodać do suchych składników razem z rozczynem. Wyrobić ciasto by było miękkie i gładkie. Odstawić przykryte ściereczką do podwojenia objętości w ciepłe miejsce na około 1 - 1,5h.Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić i rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 60x30cm. Można delikatnie podsypywać mąką. Prostokąt posmarować jajkiem z mlekiem i posypać cukrowo-cynamonową mieszanką. Zwinąć jak roladę wzdłuż dłuższego boku. Pokroić na 12 ślimaków. Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem w sporych odstępach (około 2cm). Przykryć ściereczką i odstawić do podrośnięcia w ciepłym miejscu na około 30-40min. Przed pieczeniem posmarować pozostałym jajkiem z mlekiem. Piec w temp. 180st. C przez około 15-20min.Smacznego:)