Wykonanie
Alternatywna wersja dla ciężkich i tłustych pączków smażonych na
oleju.Równie pyszne !W tym roku rządzą u mnie w domu.Nawet osoba na diecie może się skusić
Skład:- 1 i 1/3 szkl
mleka- 50 g świeżych
drożdży- 2 łyżki miękkiego
masła- 2/3 szkl
cukru- 2
jajka- 5 szklanek
mąki pszennej- 1 łyżeczka
soliDo posmarowania- 2 łyżki roztopionego
masła- 1,5 szkl drobnego
cukru- 1 łyżka
cynamonuDrożdże rozpuścić w ciepłym
mleku z
cukrem i 5 łyżkami
mąki.Zostawić do wyrośnięcia ok 15 minut.Następnie dodać wszystkie pozostałe składniki.Zagnieść ciasto.Uwaga! Będzie się ono bardzo kleiło do rąk.Starajcie się nie podsypywać za bardzo
mąką.Ponieważ może stracić swoje właściwości.Odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.Rozwałkować na ok 1 cm grubości.Wykrawać szklanką kółka,a kieliszkiem mniejsze dziurki.Następnie układać na papierze do pieczenia.Przykryć ściereczką.Odstawić na ok 40 minut do wyrośnięcia.
Piec w temp 180 stopni ok 8 minut.Upieczone odstawić na ok 2 minuty.Następnie smarować pędzelkiem z roztopionym
masłem.Maczać w cukrze wymieszanym z
cynamonem.Czas przygotowania ok 2 godzinyZ podanej porcji wychodzi ok 25 sztuk