Wykonanie
Jak na klasyczne drożdżówki - za małe, na
ciasteczka - za duże :-). Po prostu
cynamonki. Obok nich nie można przejść obojętnie. Tak zapadają w pamięć, że nie dadzą spokoju,
póki się ich nie upiecze. Dlatego dobrze
mieć w domu zapas suchych
drożdży. Smaczne, mięciutkie, z
cynamonem... czego chcieć więcej? Może tylko szklanki
mleka...Składniki na 2 duże blachy:1 szklanka letniego
mleka2
jajka4 szklanki
mąki pszennej6 łyżek
cukru125 g
masła, roztopionego40 g świeżych
drożdży lub 20 g
drożdży suchychszczypta
soliNa nadzienie:60 g
masła, roztopionegopół szklanki
cukrukilka łyżeczek
cynamonurodzynki (opcjonalnie)
jajko do posmarowania
Mąkę pszenną wymieszać z suchymi
drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej
mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).Kiedy ciasto podwoi objętość wyłożyć na stolnicę, ponownie krótko wyrobić, podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować, posmarować roztopionym
masłem, posypać
cukrem i
cynamonem, jeśli ktoś lubi - w tym momencie można dodać również
rodzynki. Zwinąć jak roladę, pokroić w plasterki, ułożyć na blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia) zachowując odstępy - sporo urosną. Przykryć ręczniczkiem kuchennym, odstawić na 20 - 30 minut do ponownego wyrośnięcia (lub dłużej - powinny podwoić objętość). Przed samym pieczeniem posmarować roztrzepanym
jajkiem.Piec około 10 - 15 minut w temperaturze 180°C. Wyjąć, wystudzić na kratce.Metoda dla maszynistów:Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie do pieczenia według kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche
drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ' dough '. Po tym czasie ciasto wyjąć, uformować bułeczki i dalej postępować według powyższego przepisu.Smacznego :-).Źródło przepisu - Galeria Potraw.