Wykonanie
Ciepłe
bułki z samego rana jak najbardziej
mogę zaliczyć do ulubionych, bo nie ma nic lepszego niż drożdżówki ze szklanką
mleka :) Przepis na ciasto znalazłam na kawaiczekolada.plSkładniki na ciasto:650 g
mąki pszennej125 g
margaryny100g
cukru50g świeżych
drożdży2 szkl
mleka2
jajkaszczypta
solidodatkowo :50g rozpuszczonej
margaryny - przestudzonej2 tabliczki posiekanej,
mlecznej czekoladyposiekane
rodzynkiPrzygotowanie:Do małej miseczki rozkruszamy
drożdże, dodajemy 1 łyżkę
cukru i 1/2 szkl ciepłego
mleka - rozpuszczamy i odstawiamy.W garnuszku rozpuszczamy
margarynę z pozostałym
mlekiem i
cukrem.Do dużej miski przesiewamy
mąką wraz ze szczyptą
soli. Dodajemy
żółtka, rozpuszczone
drożdże i rozpuszczoną
margarynę z
mlekiem i
cukrem. Wszystkie składniki dobrze zagniatamy do czasu, aż ciasto będzie nam odchodziło od ręki i będzie elastyczne. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (1 -2 godz).Po tym czasie odrywamy spory kawałek ciasta i wykładamy go na obsypaną
mąką stolnicę. Ciasto posypujemy z wierzchu
mąką i wałkujemy je na cienki placek. Smarujemy go rozpuszczoną
margaryna, posypujemy posiekaną
czekoladą i
rodzynkami. Całość zwijamy ciasno w roladę i tniemy na plasterki o grubości ok 0,5 cm. Przekładamy je na blaszkę, pamiętając aby zostawić od siebie dość spore odstępy. Odstawiamy bułeczki do wyrośnięcia na jakieś 20-30min. Pieczemy w nagrzanym do 200st. C piekarniku przez ok 15-20 min.
Smacznego ! :)