Wykonanie
Drożdżowe racuszki z
mąki razowej są wspaniałym daniem na weekendowe śniadanie.Jeśli do tego dodamy gorące
jabłka uduszone z dodatkiem
rodzynek i fig to możemy śmiało powiedzieć, że będzie to prawdziwie królewskie śniadanie ;)Składniki: (na około 15 racuszków)150 g
mąki razowej (orkiszowa lub pszenna)50 g
mąki pszennej (lub orkiszowej)około 2/3 szklanki
mleka1 duże
jajko (lub 2 małe)1 łyżka fruktozy20 g
drożdżyszczypta
solioliwa lub
margaryna do smażenia2 duże
jabłka (u mnie Ligol)1 łyżka
rodzynek3-4
suszone figi – bardzo drobno posiekane1/4 łyżeczki
cynamonu1-2 łyżki
syropu z agawy/fruktozy/cukru brzozowego – opcjonalnie
Wykonanie:
Mleko lekko podgrzać.
Drożdże utrzeć z fruktozą aż się rozpuszczą. Zrobić zaczyn dodając do
drożdży 1 łyżkę
mąki oraz połowę porcji
mleka. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.Uwaga:
Jajka na ogół trzymamy w lodówce… Dodając je do
drożdżowych wypieków powinny one być w temperaturze pokojowej. Ja oczywiście zapominam wyjąć
jajko odpowiednio wcześnie aby ogrzało się do temperatury pokojowej… W związku z tym mam na to swój „patent”. Zawsze na początku trzeba przygotować zaczyn (tak jak wyżej). Połowę podgrzanego
mleka wykorzystuje się do zaczynu, a do tej drugiej połowy ja wrzucam rozbite
jajko. Zanim zaczyn urośnie
jajko zdąży się ogrzać :)
Mąki wymieszać, dodać wyrośnięty zaczyn,
jajko,
mleko i szczyptę
soli. Wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto powinno być konsystencji bardzo gęstej
śmietany. (Jeśli jest zbyt gęste dodać jeszcze odrobinę ciepłej
wody lub
mleka.)Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30 minut.W tym czasie
jabłka obrać i zetrzeć na grubej tarce. Wrzucić do garnka i dusić na średnim ogniu aż puszczą sok i zmiękną. (Trwa to około 15-20 minut. Jeśli
jabłka nie puszczą soku trzeba dodać 2-3 łyżki
wody.) W połowie duszenia dodać
rodzynki, pokrojone drobno
figi oraz
cynamon.Na koniec dosłodzić do smaku
syropem z agawy/fruktozą/cukrem brzozowym. (U mnie nie było to potrzebne, bowiem
rodzynki i
figi zawierały wystarczającą ilość naturalnych substancji słodzących.)Racuszki smażyć na minimalnej ilości tłuszczu (
oliwa lub
margaryna) na rozgrzanej, teflonowej patelni, przykrytej przykrywką. Usmażone odkładać do głębokiego naczynia i trzymać przykryte aby nie wystygły (można także trzymać je w piekarniku rozgrzanym do 50-60 stopni).Podawać z gorącymi duszonymi
jabłkami.Smacznego:)