Wykonanie
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×Ogromna żółta
dynia zerknęła na mnie ze straganu. Na pewno nudziła się wsród
buraków i
kartofli. Zapewne musiała być pewna, że zaangażuję ją do pracy w kuchni. Nie myliła się. Zabrałam
dynię do torby i ugotowałam z niej pyszną, kremową żółtą zupę. Swój piękny kolor zawdzięcza sporej ilości
kurkumy, a wspaniały smak dodatkowi odrobiny
oliwy i
chilli. Cudowna rozgrzewająca zupa na chłodne dni. Pieczenie warzyw wydobywa ich smak. Pozbywamy się
wody i zachowujemy zawarte w warzywach witaminy co w zdrowym gotowaniu jest priorytetem.
Składniki:6-8 porcji1 1/2 kg dyni hokaido3-4
ziemniaki (300g)1 l
bulionu warzywnego50 g
masła lub
oliwyprzyprawy:2 i 1/2 łyżeczki
kurkumy1/2 łyżeczki ziaren
kolendry1/2 łyżeczki ziaren kuminu1 laska
cynamonu1-2
papryczki chilli3
liście laurowe4 ziarna
ziela angielskiegosól,
pieprzPrzygotowanie:
Dynie i
ziemniaki obrać, umyć i pokroić w podobnej wielkości kostkę. Wyłożyć na blaszce do pieczenia.Łyżkę tłuszczu odłożyć. Resztę wyłożyć na warzywa (wiórki
masła lub skropić je
oliwą) dodać laskę
cynamonu,
liście laurowe i
ziele angielskie. Piec w 180-190 stopniach aż zmiękną i zbrązowieją, czyli ok. 25 minut.Kumin i
kolendrę zemleć.Usmażyć na reszcie rozgrzanego wcześniej tłuszczu, po czym dodać do garnka warzywa i
kurkumę. Zalać
bulionem, zagotować i zmiksować na zupę krem. Doprawić
solą i
pieprzem.Podawać z
serowym tostem lub
orzechami.
Powiązane notki:Rozgrzewająca jesienna zupa z dyni Konkurs
WiniaryZupa z dyni z naleśnikami razowymi I
serkiem Arla z
CzosnkiemZupa cebulowa z grzankamiSłodka zupa kukurydziana z dyni z
kurczakiem w Papirusie
WINIARYDeser z pieczonej dyni – z
kardamonem i melasą