Proste i szybkie danie jednogarnkowe. Według mnie królik należy do najlepszych rodzajów mięs. Mięso królika jest nie tylko smaczne ale i bardzo zdrowe oraz lekkostrawne. Poleca się je szczególne dzieciom ponieważ jest ono nie tylko chude ale i zawiera dużo dobrze przyswajalnego białka.Składniki:królik (2 – 4 dowolne kawałki)3 marchewki2 pietruszki2 – 4 ziemniaki1 łyżka zielonego ziarnistego pieprzu1 łyżka suszonych liści kolendry1 liść laurowy3 ziarna ziela angielskiego1 łyżeczka mielonego imbiru¼ łyżeczka mielonego chili½ łyżeczki kurkumy3 ząbki czosnkuoliwasólPrzygotowanie:Marchewki i pietruszki kroimy w równe słupki.Królika nacieramy zmiażdżonym czosnkiem.Pokrojone warzywa podsmażamy kilka minut na oliwie.Do warzyw dodajemy przyprawy i smażymy jeszcze przez chwilę.Dodajemy królika i dolewamy wodę ok. 2 cm od dna garnka.Dusimy królika do miękkości ok. 1,5 godziny. W czasie duszenia jeśli woda się wygotuje dolewamy nową.Dodajemy ziemniaki pokrojone w plastry i dusimy jeszcze ok. pół godziny aż ziemniaki zmiękną. i gotowe SMACZNEGO!