ßßß
Składniki:2 solidne porcje:500 g młodej marchewki200 g mielonej szynki wieprzowej100 g kaszy gryczanej suchej1 cebula3-4 ząbki czosnku1 łyżka oliwy1 łyżka masłasól, pieprz do smakutymianek świeży lub suszonyPrzygotowanie:Kaszę wstawić do gotowania wg przepisu.Marchewkę cienko umyć, obrać (jeśli ma delikatną skórkę ten krok można pominąć) i pokroić w kostkę o boku 5 mm.Cebulę pokroić w kostkę, czosnek w cienkie plasterki.Masło rozpuścić z oliwą. Na rozgrzane przełożyć cebulę i czosnek, posolić i smażyć aż się zezłocą, po czym dodać marchew. Smażyć 3 minuty, dodać mięso, smażyć kolejne 3 minuty. Potrawkę zalać wodą – ok. 250 ml. Dusić 5 minut, doprawić: solą, pieprzem i tymiankiem. Podawać z kaszą gryczaną (polaną wytworzonym sosem) lub ulubioną.Smacznego!Powiązane notki:Polędwiczka wieprzowa po tajskuGrecka ragout z lawaszemSurówka z pora, marchewki i jabłka, tradycyjnaBurgery wołowe z serem i suszonymi pomidoramiKotlety z indyka z cebulką