ßßß Cookit - przepis na Lekka potrawka wieprzowa z marchewki

Lekka potrawka wieprzowa z marchewki

Wykonanie

4 Flares Twitter 0 Facebook 4 4 4 4 Flares ×
Ostatnio staram się jeść lżej i zdrowiej. Co zupełnie nie oznacza braku kulinarnej rozpusty. Życie jest zbyt krótkie na niesmaczne jedzenie, brzydkie sukienki i nieciekawe książki. Zajmijcie się już dziś swoim ciałem, nie wydając na ten cel masy pieniędzy – można jeść zdrowo, smacznie i niedrogo, przez cały rok. Oto kolejny z serii cudownych przepisów OBIAD ZA DYCHĘ! Kolejny raz, tym razem w lekkiej letniej formie, młoda marchew z kaszą i mieloną wieprzowiną stają na wysokości zadania i dostarczają Wam całej masy białka, błonnika i witamin – w tym beta karotenu oraz makro- i mikroelementów.
Składniki:
2 solidne porcje:
500 g młodej marchewki
200 g mielonej szynki wieprzowej
100 g kaszy gryczanej suchej
1 cebula
3-4 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy
1 łyżka masła
sól, pieprz do smaku
tymianek świeży lub suszony
Przygotowanie:
Kaszę wstawić do gotowania wg przepisu.
Marchewkę cienko umyć, obrać (jeśli ma delikatną skórkę ten krok można pominąć) i pokroić w kostkę o boku 5 mm.
Cebulę pokroić w kostkę, czosnek w cienkie plasterki.
Masło rozpuścić z oliwą. Na rozgrzane przełożyć cebulę i czosnek, posolić i smażyć aż się zezłocą, po czym dodać marchew. Smażyć 3 minuty, dodać mięso, smażyć kolejne 3 minuty. Potrawkę zalać wodą – ok. 250 ml. Dusić 5 minut, doprawić: solą, pieprzem i tymiankiem. Podawać z kaszą gryczaną (polaną wytworzonym sosem) lub ulubioną.
Smacznego!
Powiązane notki:
Polędwiczka wieprzowa po tajsku
Grecka ragout z lawaszem
Surówka z pora, marchewki i jabłka, tradycyjna
Burgery wołowe z serem i suszonymi pomidorami
Kotlety z indyka z cebulką
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2015/06/15/lekka-potrawka-wieprzowa-z-marchewki