Wykonanie
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×Czy zauważyliście nieustającą
modę na świeżo wypiekane pieczywo? W większości sklepów pojawiły się piece a z nich kilka lub nawet kilkanaście
razy w ciągu dnia unosi się zapach świeżo wypiekanego
pieczywa. To miły i przebiegły zabieg sprzedawców, który ma na celu podnieść sprzedaż, ale przy okazji
daje klientom radość, jak to miło zjeść w trakcie święta, wieczorem lub na wdzesne śniadamie zjeść smaczną, ciepłą
bułkę. Warto zaznaczyć, że
pieczywo to po kilku godzinach
traci swoją wybitność. Jednak skąd bierze się takowe pieczywo? Wszystkie bułeczki, ciabatty i
bagietki są głęboko mrozone. Okazuje się, że
pieczywo po zamrożeniu i ponownym wypieczeniu bardzo zyskuje na smaku i chrupkości. Postanowiłam więc opracować recepturę na mrożone bułeczki, które będziecie mogli upiec gdy tylko przyjdzie Wam ochota na dobrej jakości
bułkę bez odrobiny polepszaczy, bo i w
pieczywie coraz częściej się je spotyka. Co więcej wypiekaną z
mąki razowej oraz
otrąb, owsianych i żytnich. Prawdziwy bułczany majstersztyk. Smaczne
pieczywo, które po upieczeniu pozostaje świeże przez kilka dni to prawdziwy rarytas. Tym bardziej, że dziś 1 maja! Warto zaszaleć i zaserwować do rodzinnego posiłku coś pysznego!
Składniki:16
bułek:400 g
mąki razowej pszennej bio100 g
mąki tortowej150 g
otrąb owsiano żytnich bio250 ml
mleka 2%100 ml
wody7 g aktywnych
drożdży1 1/2 łyżki
cukru1 łyżeczka
soli40 ml
oleju rzepakowego**trik pod przepisem!Przygotowanie:
Mleko podgrzać do 30 stopni. Dodać do niego
cukier i
drożdże, wymieszać, po czym wsypać przesianą
mąkę tortową, podwnie wymieszać i szczelnie przykryć folią. Odstawić na pół godziny.Po tym czasie przesiać do ciasta resztę
mąki i dodać 100 g
otrąb.
Wodę podgrzać do 30 stopni. Rozpuścić w niej
sól, wlać do ciasta. Dokładnie wymieszać je drewnianą łyżką. Wyrabiając około 4-5minut. Ponownie przykryć ciasto i odstawić na godzinę.Po tym czasie ciasto podzielić na 16 części, obtoczyć w reszcie
otrębów, uformować kulki, lekko je spłaszczyć i ułożyć na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Przykryć folią spożywczą i włożyć do piekarnika nagrzanego do 50 stopni na 20 minut. Po tym czasie folię zdjąć i piec bułeczki w 200 stopniach przez 25 minut.Jeśli bułeczki chcecie zamrozić, pieczecie je 15 minut, wyciągnijcie z pieca i po wystudzeniu rozłóżcie w odstępach na tacy (tak aby w trakcie mrożenia się nie posklejały) i wstawcie do zamrażaraki. Gdy stwardnieją przełóżcie je do foliowej torby do mrożenia, porcjując lub nie – pamiętacie,
bułki nie są bryłą, zamroziliście je sztukami.Odpiekamy je wkładając zamrożone do nagrzanego do 200 stopni pieca przez 10 minut, góra dół.Trik : użyjcie
smakowego oleju, np. z
chilli lub
czosnkiem i uzyskajcie smakowe
pieczywo! Dodatkowo na wierzchu
bułek możecie ułożyć tarty
parmezan i go zapiec!Powiązane notki:Żytnie
bułki Kajzerki z
siemieniem lnianymPszenne Bułki kajzerki z
sezamemPaluchy na
piwie –
bułki drożdżoweBułki słodkie – szarlotka – drożdżówki z
jabłkiemSodowe bułeczki owsiane idealne na drugie śniadanie