Wykonanie
Łatwiejszego
chleba chyba już nie znajdziecie..prosto i szybko..bez zagniatania , bez wyrastania...wystarczy wymieszać wszystkie składniki łyżką [ drewnianą ! ], przełożyć do foremki , posmarować
wodą [ o tym to ja zapomniałam] i wstawić do zimnego piekarnika..załączyć piekarnik i gotowe..polecam..mój chlebek wyrósł w górę i pękł..byłam zdziwiona dlaczego..nigdy wcześniej tak mi się nie zdarzyło..aż dopiero teraz szykując wpis..okazało się, że dałam za dużo
drożdży..Polecam taki chlebek..jest pyszny...dodatki dowolne..wedle uznania..przepis od mojej koleżanki ..Ja zrobiłam z połowy porcji , piekłam w keksówce.Piekłam także
chleb z mieszanki różnych mąk i ze zwykłym
octem..też jest dobry...więc można kombinować wedle własnego gustu i smaku..1 kg
mąki 6505 dkg
drożdży świeżych1 l
wody ciepłej4 łyżki
cukru2 łyżki płaskie
soli4 łyżki
octu balsamicznegopo 6 łyżek
otrąb,
siemienia lnianego,
sezamu,
słonecznikaWszystkie składniki wymieszać łyżką drewnianą aby tylko połączyć składniki .Przełożyć do foremki , posmarować
wodą .Piec około 1 godziny w temperaturze 180 stopni.
Przepis dodaję do akcji "Na zakwasie i na drożdżach"