ßßß


jest bardzo prosty w wykonaniu.Robi się go naprawdę szybko.Czas wyrośnięcia to około 40 minut.Ziarna które dodamy zależą od naszych smaków.Pyszny, mięciutki z chrupiącą skórką i dużą ilością ziaren.Pycha! Polecam!Składniki:1 kg mąki krupczatki lub pełnoziarnistej do wypieku chleba1 litr wody5 dag świeżych drożdży1,5 łyżki soli2 łyżki cukru1 szklanka otrąb żytnich/pszennych/owsianych firmy Kupiec i/lub szklanka płatków np.jęczmiennych lub owsianych6 łyżek siemienia lnianego złocistego3 łyżki sezamu3 łyżki łuskanego słonecznika2 łyżki pestek łuskanej dyni
Mąkę, sól, cukier i pokruszone drożdże wsypałam do miski.
Kolej na ziarna i płatki.

Wsypywałam kolejno:płatki jęczmienne,
siemię lniane złociste,
otręby owsiane,
sezam,
ziarna słonecznika i dyni.
Wszystkie składniki wymieszałam.
Zalałam je ciepłą wodą i wyrobiłam w robocie.Ciasto powinno mieć luźną konsystencję.
Przykryłam je ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce na 20 minut.
Ponownie przemieszałam drewnianą łyżką i przełożyłam ciasto dodwóch natłuszczonych foremek o wymiarach 24x8 cm.Odstawiłam do wyrośnięcia na około 20 minut.


Jeśli wolicie bułeczki to polecamMAŚLANE BUŁECZKI NA ŚNIADANIE