Wykonanie
jest bardzo prosty w wykonaniu.Robi się go naprawdę szybko.Czas wyrośnięcia to około 40 minut.Ziarna które dodamy zależą od naszych smaków.Pyszny, mięciutki z chrupiącą skórką i dużą ilością ziaren.Pycha! Polecam!Składniki:1 kg
mąki krupczatki lub pełnoziarnistej do wypieku
chleba1 litr
wody5 dag świeżych
drożdży1,5 łyżki
soli2 łyżki
cukru1 szklanka
otrąb żytnich/pszennych/owsianych firmy Kupiec i/lub szklanka
płatków np.jęczmiennych lub owsianych6 łyżek
siemienia lnianego złocistego3 łyżki
sezamu3 łyżki łuskanego
słonecznika2 łyżki pestek łuskanej dyni
Mąkę,
sól,
cukier i pokruszone
drożdże wsypałam do miski.
Kolej na ziarna i
płatki.
Wsypywałam kolejno:
płatki jęczmienne,
siemię lniane złociste,
otręby owsiane,
sezam,
ziarna słonecznika i dyni.
Wszystkie składniki wymieszałam.
Zalałam je ciepłą
wodą i wyrobiłam w robocie.Ciasto powinno
mieć luźną konsystencję.
Przykryłam je ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce na 20 minut.
Ponownie przemieszałam drewnianą łyżką i przełożyłam ciasto dodwóch natłuszczonych foremek o wymiarach 24x8 cm.Odstawiłam do wyrośnięcia na około 20 minut.
Piekłam w temp.230 stopni przez około 50 minut.Smacznego ;)
Jeśli wolicie bułeczki to polecamMAŚLANE BUŁECZKI NA ŚNIADANIE