ßßß Cookit - przepis na CHLEB WIELOZIARNISTY

CHLEB WIELOZIARNISTY

nazwa

Wykonanie

jest bardzo prosty w wykonaniu.
Robi się go naprawdę szybko.
Czas wyrośnięcia to około 40 minut.
Ziarna które dodamy zależą od naszych smaków.
Pyszny, mięciutki z chrupiącą skórką i dużą ilością ziaren.
Pycha! Polecam!
Składniki:
1 kg mąki krupczatki lub pełnoziarnistej do wypieku chleba
1 litr wody
5 dag świeżych drożdży
1,5 łyżki soli
2 łyżki cukru
1 szklanka otrąb żytnich/pszennych/owsianych firmy Kupiec i/lub szklanka płatków np.jęczmiennych lub owsianych
6 łyżek siemienia lnianego złocistego
3 łyżki sezamu
3 łyżki łuskanego słonecznika
2 łyżki pestek łuskanej dyni
Mąkę, sól, cukier i pokruszone drożdże wsypałam do miski.
Kolej na ziarna i płatki.
Wsypywałam kolejno:
płatki jęczmienne,
siemię lniane złociste,
otręby owsiane,
sezam,
ziarna słonecznika i dyni.
Wszystkie składniki wymieszałam.
Zalałam je ciepłą wodą i wyrobiłam w robocie.
Ciasto powinno mieć luźną konsystencję.
Przykryłam je ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce na 20 minut.
Ponownie przemieszałam drewnianą łyżką i przełożyłam ciasto do
dwóch natłuszczonych foremek o wymiarach 24x8 cm.
Odstawiłam do wyrośnięcia na około 20 minut.
Piekłam w temp.230 stopni przez około 50 minut.
Smacznego ;)
Jeśli wolicie bułeczki to polecam
MAŚLANE BUŁECZKI NA ŚNIADANIE
Źródło:http://potrawyregionalne.blogspot.com/2013/02/chleb-wieloziarnisty.html