Wykonanie
Jak już kilka
razy pisałam, że uwielbiam
chleby z dodatkiam ziaren dlatego nie mogłam obojętnie przejść obok propozycji Joli, gospodyni 115 edycji Weekendowej Piekarni . Jola zaproponowała aż trzy
chleby i wszystkie trzy mi się podobają ale niestety dwa pozostałe będą musiały sobie troszkę poczekać.
Chleb z chrupiącą skórką jest bardzo prosty w wykonaniu, podobne
chleby piekłam już kilkakrotnie i zawsze były pyszne. Wierzch moich
chlebków posypałam ziarnami dyni a w środku są również
ziarna słonecznika,
sezamu, dyni i oczywiście moje ulubione
siemię lniane.
Składniki na dwie długie keksówki o długości ok. 35 cm:40 g świeżych
drożdży900 ml ciepłej
wody900 g
mąki pszennej1 szklanka dowolnych
otrąb lub 3/4 szklanki
mąki razowej1 szklanka dowolnych ziaren (
słonecznik,
dynia,
siemię lniane,
sezam)2 łyżki
soli2 łyżki
cukruDrożdże dokładnie rozpuścić w wodzie. W dużej misce wymieszać wszystkie suche składniki. Zrobić dołek, wlać
wodę z
drożdżami. Odstawić na 15 minut, po czym wszystko dokładnie wymieszać łyżką. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto będzie dość luźne, ale takie ma być. Przełożyć do wysmarowanych
margaryną i wysypanych
mąką keksówek (ciasta nie powinno być więcej niż 2/3 wysokości foremki). Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok 1 godz. Dobrze upieczony
chleb powinien sam wypadać z foremki. Studzić na kratce.Smacznego:)