ßßß
Składniki na ok. 10 bułeczek1 szklanka wody100g drożdży świeżych1 łyżeczka cukru1 szklanka mąki razowej graham 18501 szklanka mąki pszennej3 łyżki otrębów3 łyżki siemienia lnianego3 łyżki słonecznika1 łyżeczka czosnku w proszku1,5 łyżeczki soli+ nasiona do posypaniaWodę lekko podgrzać. Dodać drożdże u cukier. Odstawić do podrośnięcia drożdży. Na stolnicę wyłożyć mąkę, wymieszać z otrębami, siemieniem lnianym, słoneczkiem, czosnkiem i solą. Zrobić dziurkę w mące i wlewać partiami drożdże, zagniatać ciasto. Odstawić na pół godziny do podrośnięcia. „Spuścić” powietrze z ciasta, podzielić na ok. 10 części. Formować kulki lub kwadraty. Naciąć krzyżyki na wierzchu, posmarować wodą i posypać ziarnami. Odstawić na kilka minut. W tym czasie nagrzać piekarnik, piec w temperaturze 200 stopni przez ok. 20 minut.
