Wykonanie
Niedawno otrzymałam paczkę od firmy Młyny w Stoisławiu, w której znajdowała się m.in.
mąka razowa i
otręby. Stąd pomysł na bułeczki z ziarnami. Zdrowe i pyszne. Bardzo chrupiące. Jeszcze ciepłe
jadłam same, a jak przestygły to z
masłem i
pomidorem.
Składniki na ok. 10 bułeczek1 szklanka
wody100g
drożdży świeżych1 łyżeczka
cukru1 szklanka
mąki razowej graham 18501 szklanka
mąki pszennej3 łyżki
otrębów3 łyżki
siemienia lnianego3 łyżki
słonecznika1 łyżeczka
czosnku w proszku1,5 łyżeczki
soli+ nasiona do posypania
Wodę lekko podgrzać. Dodać
drożdże u
cukier. Odstawić do podrośnięcia
drożdży. Na stolnicę wyłożyć
mąkę, wymieszać z
otrębami,
siemieniem lnianym,
słoneczkiem,
czosnkiem i
solą. Zrobić dziurkę w
mące i wlewać partiami
drożdże, zagniatać ciasto. Odstawić na pół godziny do podrośnięcia. „Spuścić” powietrze z ciasta, podzielić na ok. 10 części. Formować kulki lub kwadraty. Naciąć krzyżyki na wierzchu, posmarować
wodą i posypać ziarnami. Odstawić na kilka minut. W tym czasie nagrzać piekarnik, piec w temperaturze 200 stopni przez ok. 20 minut.