ßßß
Składniki na dwie długie keksówki o długości ok. 35 cm (ja robiłam z połowy porcji):40 g świeżych drożdży900 ml ciepłej wody (ale nie gorącej)900 g mąki pszennej1 szklanka dowolnych otrąb lub 3/4 szklanki mąki razowej1 szklanka dowolnych ziaren (słonecznik, dynia, siemię lniane, sezam)2 łyżki soli2 łyżki cukruWykonanie:Drożdże dokładnie rozpuścić w wodzie. W dużej misce wymieszać wszystkie suche składniki. Zrobić dołek, wlać wodę z drożdżami. Odstawić na 15 minut, po czym wszystko dokładnie wymieszać łyżką. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto będzie dość luźne, ale takie ma być. Przełożyć do wysmarowanych margaryną i wysypanych mąką (ja wysmarowałam olejem i wyspałam otrębami) keksówek (ciasta nie powinno być więcej niż 2/3 wysokości foremki). Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok 1 godz. Dobrze upieczony chleb powinien sam wypadać z foremki. Studzić na kratce.
/wydrukuj przepis/