ßßß Cookit - przepis na Chleb wieloziarnisty z chrupiącą skórką - WP 115

Chleb wieloziarnisty z chrupiącą skórką - WP 115

nazwa

Wykonanie

Oj dawno już nie piekłam w ramach Weekendowej Piekarni . Jakoś nie mogę znaleźć czasu. Ponieważ jednak tym razem w piekarni gospodarzy Jola, pomyślałam, że muszę. Jola zaproponowała nam aż 3 chleby. W mormalnych warunkach wybrałabym jakiś na zakwasie, ale nie miałam melasy ani śliwek w domu. Wybór więc padł na chleb na drożdżach. I bardzo dobrze. Chleb jest cudowny w smaku, skórka jest naprawdę chrupiąca. Do tego jest to chleb, który mogę polecić wszystkim, którzy dopiero zaczynają przygodę z chlebem - jest bezproblemowy, a do tego smaczny. Nie piekliście jeszcze nigdy chleba? Zacznijcie od tego. Jeszcze w ten weekend.
Jolu bardzo dziękuję za taki cudny przepis
Składniki na dwie długie keksówki o długości ok. 35 cm (ja robiłam z połowy porcji):
40 g świeżych drożdży
900 ml ciepłej wody (ale nie gorącej)
900 g mąki pszennej
1 szklanka dowolnych otrąb lub 3/4 szklanki mąki razowej
1 szklanka dowolnych ziaren (słonecznik, dynia, siemię lniane, sezam)
2 łyżki soli
2 łyżki cukru
Wykonanie:
Drożdże dokładnie rozpuścić w wodzie. W dużej misce wymieszać wszystkie suche składniki. Zrobić dołek, wlać wodę z drożdżami. Odstawić na 15 minut, po czym wszystko dokładnie wymieszać łyżką. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto będzie dość luźne, ale takie ma być. Przełożyć do wysmarowanych margaryną i wysypanych mąką (ja wysmarowałam olejem i wyspałam otrębami) keksówek (ciasta nie powinno być więcej niż 2/3 wysokości foremki). Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok 1 godz. Dobrze upieczony chleb powinien sam wypadać z foremki. Studzić na kratce.
/wydrukuj przepis/
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2011/04/Chleb-wieloziarnisty-z-chrupiaca-skorka-WP-115.html