Wykonanie
Pyszny
chleb naładowany ziarnami i
suszoną żurawiną - taki jak lubię. A w dodatku nie trzeba się męczyć z wyrabianiem ciasta :-)
Składniki:250 g
mąki pszennej250 g
mąki żytniejłyżki
siemienia lnianego4 łyżki pestek
słonecznika4 łyżki
sezamu150 g
suszonej żurawinypół szklanki
płatków jęczmiennychłyżeczka
soliłyżeczka
cukru25 g świeżych
drożdżypół litra ciepłej
wodyPrzygotowanie:
Mąkę przesiałam do miski i dorzuciłam wszystkie suche składniki. Wszystko dokładnie wymieszałam i zalałam
wodą, raz jeszcze dokładnie wymieszałam.Odstawiłam ciasto przykryte lnianą ściereczką na 20 minut.Po tym czasie znowu dokładnie wymieszałam i odstawiłam na kolejne 20 minut.Przełożyłam do formy wyłożonej papierem do pieczenia obsypanym
ziarnami słonecznika i piekłam godzinę w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni.Po upieczeniu
chleb wystudziłam na kratce.