Wykonanie
Kolejna odsłona
chleba...korzystałam z tego prostego przepisu..tym razem zrobiłam chlebek z 1 kg
mąki..zmieszałam
mąkę pszenną z
mąką żytnią...dodałam również nasiona konopi .Nasiona konopi łuskane znane jako siemię konopne to ciekawy i cenny dodatek do codziennej diety.Zastosowanie: stanowi doskonałe urozmaicenie każdej potrawy. Polecany jako dodatek do
musli, sałatek, koktajli. Idealny jako posypka m.in. do
kasz, kanapek. Można używać jako składnik domowych wypieków.
75 dkg
mąki25
mąki żytniej pełnoziarnistej5 dkg
drożdży1 l
wody ciepłej4 łyżki
cukru2 łyżki płaskie
soli4 łyżki
octu balsamicznego2 łyżki
otrąb owsianych2 łyżki pestek
słonecznika2 łyżki nasion konopiWszystkie składniki wymieszać łyżką drewnianą aby tylko połączyć składniki .Przełożyć do foremki , posmarować
wodą .Piec około 1 godziny w temperaturze 180 stopni.