ßßß Cookit - przepis na Bułeczki z ziarnem

Bułeczki z ziarnem

nazwa

Wykonanie

Dawno nie było pieczywa u mnie, nadrabiam ten błąd tymi bułeczkami :)
Chrupiące i pełne cudownych ziaren, czy może być coś lepszego na poranne śniadanie jak ciepła bułeczka ulubionymi dodatkami? :)
Przepis znalazłam tutaj
Składniki 12-15 bułeczek
20 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
2 łyżki letniej wody
450 g mąki pszennej typ 550
150 g mąki pszennej razowej typ 1850
1 łyżka soli
po 20 g (czarnego sezamu, białego sezamu, siemienia lnianego)
po 60 g (pestek słonecznika, pestek dyni)
30 g oleju
350 g letniej wody
*ziarna dyni proponuje pokroić na mniejsze kawałki
Dodatkowo:
30 g mąki żytniej typ 720
30-40 g wody
50-100 g mieszanki ziaren do posypania bułek
Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać cukier i 2 łyżki letniej wody, wymieszać do rozpuszczenia się drożdży. Mąki połączyć z solą, dodać wszystkie ziarna, olej oraz rozpuszczone drożdże. Na koniec dodać letnią wodę i zagnieść ciasto (mikserem z hakiem chlebowym ok. 5 minut, ręcznie ok. 7-8 minut). Pod koniec wyrabiania ciasto powinno wciąż delikatnie lepić się do dłoni. Ciasto przełożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć szczelnie np. folią spożywczą i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę, ciasto musi podwoi swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części i z każdej uformować wałek długości ok. 30 cm. Wałki delikatnie spłaszczyć. Następnie przykryć je ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut, lub do czasu gdy wyraźnie urosną. Wyrośnięte wałki podzielić na trójkąty. Trzeba zrobić to delikatnie i najlepiej ostrym nożem, żeby nie zniszczyć struktury wyrośniętego już ciasta. Trójkąty przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie należy przygotować mieszankę mąki żytniej i wody. Konsystencja mieszaniny powinna być raczej płynna, tak by można było posmarować nią wyrośnięte bułki. Taka pasta idealnie przyklei dużą ilość ziaren. Posmarowane pastą bułki obsypać ziarnami. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 200 C i piec ok. 30 minut, lub do czasu gdy bułki się zrumienią.
Źródło:http://delicioustitbits.blogspot.com/2015/06/bueczki-z-ziarnem.html