Wykonanie
Dawno nie było
pieczywa u mnie, nadrabiam ten błąd tymi bułeczkami :)Chrupiące i pełne cudownych ziaren, czy może być coś lepszego na poranne śniadanie jak ciepła bułeczka ulubionymi dodatkami? :)Przepis znalazłam tutaj
Składniki 12-15 bułeczek20 g świeżych
drożdży1 łyżeczka
cukru2 łyżki letniej
wody450 g
mąki pszennej typ 550150 g
mąki pszennej razowej typ 18501 łyżka
solipo 20 g (czarnego
sezamu, białego
sezamu,
siemienia lnianego)po 60 g (pestek
słonecznika, pestek dyni)30 g
oleju350 g letniej
wody*ziarna dyni proponuje pokroić na mniejsze kawałkiDodatkowo:30 g
mąki żytniej typ 72030-40 g
wody50-100 g mieszanki ziaren do posypania
bułekDrożdże pokruszyć do miseczki, dodać
cukier i 2 łyżki letniej
wody, wymieszać do rozpuszczenia się
drożdży.
Mąki połączyć z
solą, dodać wszystkie ziarna,
olej oraz rozpuszczone
drożdże. Na koniec dodać letnią
wodę i zagnieść ciasto (mikserem z hakiem
chlebowym ok. 5 minut, ręcznie ok. 7-8 minut). Pod koniec wyrabiania ciasto powinno wciąż delikatnie lepić się do dłoni. Ciasto przełożyć do miski wysmarowanej
olejem, przykryć szczelnie np. folią spożywczą i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę, ciasto musi podwoi swoją objętość.Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części i z każdej uformować wałek długości ok. 30 cm. Wałki delikatnie spłaszczyć. Następnie przykryć je ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut, lub do czasu gdy wyraźnie urosną. Wyrośnięte wałki podzielić na trójkąty. Trzeba zrobić to delikatnie i najlepiej
ostrym nożem, żeby nie zniszczyć struktury wyrośniętego już ciasta. Trójkąty przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie należy przygotować mieszankę
mąki żytniej i
wody. Konsystencja mieszaniny powinna być raczej płynna, tak by można było posmarować nią wyrośnięte
bułki. Taka pasta idealnie przyklei dużą ilość ziaren. Posmarowane pastą
bułki obsypać ziarnami. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 200 C i piec ok. 30 minut, lub do czasu gdy
bułki się zrumienią.