ßßß
Składniki:2 porcje:1 młoda cukiniamięso:200 g mielonej wołowiny1/2 cebuli1 duży ząbek czosnku3 łyżki siekanej natki pietruszki1 łyżka sosu worcester4 łyżki płatków owsianych błyskawicznychsól, pieprzsos:30 g masła50 g serka mascarpone2 łyżki oleju2 łyżki natki pietruszki250 ml bulionu drobiowegoew. 100 g ugotowanego makaronu
Przygotowanie:Płatki zalać wrzątkiem, odstawić.Cebulę, natkę i czosnek posiekać.Mięso wymieszać z ciepłymi płatkami i wodą, dodać warzywa.Dokładnie wyrobić. Dodać sos worcester. Dokładnie wyrobić, aż masa stanie się lepka. Doprawić. Formować klopsiki wielkości małej mandarynki.Cukinie umyć i ze skórką zetrzeć na mandolinie. Stopić masło, wrzucić na nie klopsiki. Podsmażyć. Osobno zagotować bulion. Zblanszować w nim cukinię, przez 2 minuty, po czym przelać z bulionem do klopsków. Dodać mascarpone, gotować 3 minuty. Podawać z makaronem lub pieczywem,Powiązane notki:Czosnkowe klopsiki w sosie koperkowymSzybki makaron z kremowym sosem ze szpinaku i serkaMakaron Penne w sosie pieczarkowym z parmezanemKotlety mieloneKotlety mielone z natką ( bez jajek) i Hell’s Kitchen