Wykonanie
Bardzo lubię
łososia, również w makaronach. Jednak, ilekroć wybiorę się do restauracji i zamówię
makaron z
łososiem w różowym sosie, dostaję
makaron w
śmietanowym sosie, któremu barwę nadał sam
łosoś. Bardzo smaczna opcja, ale wyobraźnia krzyczy o więcej! Postanowiłam więc zająć się sosem. Będzie smacznie i różowo.To bardzo proste w przygotowaniu, atrakcyjne danie. W dodatku robi się je naprawdę szybko.Na 4 porcję potrzebujemy:ok 250 g surowego b ądź
wędzonego łososia (smak wędzonego będzie bardziej wyrazisty, a więc wybierzcie taki jaki lubicie najbardziej:)
makaron farfalle (porcja wg uznania dla 4 osób)jedna średnia
cukinia najlepiej z miękk ą,
młodą skórką1 duża
cebula20 g startego
parmezanu125 g
serka mascarpone (połowa standardowego opakowania)4-5 łyżek soku z
buraczków - ja kupiłam gotowane
buraczki, z których łatwo odlać soczek4 z ąbki
czosnku (użyłam granulowanego z barku świeżego)
sól,
pieprzkilka łyżek
oleju do smażenia
Przygotowanie:Zaczynamy od przygotowania
cukinii. Dokładnie myjemy ją i obieramy używając obieraczki. Obieramy aż do pestek. I absolutnie nie wyrzucajcie skórki! Ona też będzie zjadana:)Następnie siekamy
cebulkę, którą wrzucamy na patelnie. Podduszamy ją kilka minut i dodajemy startą w długie paski
cukinie. Całość odrobinę solimy, by
cukinia puściła sok i dusimy pod przykryciem, aż będzie miękkie.
W międzyczasie wstawiamy
makaron. Do różowego
makaronu potrzebujemy mieszaniny z
serka mascarpone i soku z
buraków. Masę dokładnie mieszamy i dodajemy do ugotowanego, gor ącego
makaronu.
Na koniec do
cukinii dodajemy pokrojonego w kawałki
łososia i doprawiamy sol ą. Razem dusimy ok 5 min, by
łosoś nie był surowy. (Jeżeli dodajemy
wędzonego łososia, możemy go tylko dodać i wymieszać. Dalsze duszenie będzie zbędne).
Smacznego:)Tags:
łosoś,Różowe farfalle z
łososiem,
makaron z
łososiem,pasta,różowy
makaron,kokardki,
cukinia« poprz.Dodaj komentarz