ßßß
Składniki:- makaron dla 2 osób może być penne, albo świderki- 1 mała cukinia starta na dużych oczkach- ok 6-7 zielonych szparagów- mała cebulka, może być młoda- 1 duże jajko- 1 łyżka masła- 3 łyżki serka mascarpone- sól, pieprz - do smakuPrzygotowanie:Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. W międzyczasie myjemy szparagi i cukinię. Ze szparagów odłamujemy końcówkę, a resztę kroimy na ok 3-4 części. Smażymy na łyżce masła przez ok 5-6 minut (posypujemy solą), aż delikatnie zmiękną, ale nadal będą sprężyste. Cukinie ścieramy na grubych oczkach, a cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Do szparagów dodajemy startą cukinię i cebulkę, podsmażamy razem przez ok 3 minuty. Doprawiamy solą i pieprzem.Jajko wbijamy do miseczki i dodajemy serek mascarpone, łączymy razem widelcem, aż uzyskamy jednolitą masę, jak najbardziej może być z grudkami. Znów doprawiamy solą i pieprzem. Patelnię z warzywami zestawiamy z ognia i powoli wlewamy powstały sos, delikatnie mieszając, żeby jajko nam się nie ścięło. Wszystko razem dokładnie mieszamy, dodajemy gorący makaron i również wszystko mieszamy razem.