Wykonanie
Przepyszne danie,
cukinia i
szparagi dają daniu uczucie lekkości, ale śmiało można do potrawy dodać jeszcze usmażonego w kawałeczkach
kurczaka, też będzie wyśmienite danie :)
Składniki:-
makaron dla 2 osób może być penne, albo świderki- 1 mała
cukinia starta na dużych oczkach- ok 6-7
zielonych szparagów- mała
cebulka, może być
młoda- 1 duże
jajko- 1 łyżka
masła- 3 łyżki
serka mascarpone-
sól,
pieprz - do smakuPrzygotowanie:
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. W międzyczasie myjemy
szparagi i
cukinię. Ze
szparagów odłamujemy końcówkę, a resztę kroimy na ok 3-4 części. Smażymy na łyżce
masła przez ok 5-6 minut (posypujemy
solą), aż delikatnie zmiękną, ale nadal będą sprężyste.
Cukinie ścieramy na grubych oczkach, a
cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Do
szparagów dodajemy startą
cukinię i
cebulkę, podsmażamy razem przez ok 3 minuty. Doprawiamy
solą i
pieprzem.
Jajko wbijamy do miseczki i dodajemy
serek mascarpone, łączymy razem widelcem, aż uzyskamy jednolitą masę, jak najbardziej może być z grudkami. Znów doprawiamy
solą i
pieprzem. Patelnię z warzywami zestawiamy z ognia i powoli wlewamy powstały sos, delikatnie mieszając, żeby
jajko nam się nie ścięło. Wszystko razem dokładnie mieszamy, dodajemy gorący
makaron i również wszystko mieszamy razem.
Smacznego!Inspiracja kulinarna zaczerpnięta od kwestii smaku