Wykonanie
Makaron, jako mój ulubiony składnik potraw, znalazł się w kolejnej odsłonie. Tym razem na zielono, czyli z
cukinią i
zielonymi szparagami. Do tego
serek mascarpone, który ostatnio jest u mnie częstym gościem w sosach do
makaronu.Przepis wypatrzony w Kwestii smaku .
Składniki:- pęczek
zielonych szparagów,- 1
cukinia,-
makaron penne,- 1 mała
cebula,- 1
jajko,- 1 łyżka
masła,- 3 łyżki
serka mascarpone,-
sól i
pieprz do smaku.Sposób wykonania:W głębokiej patelni rozpuszczamy
masło i dodajemy
szparagi pokrojone w dłuższe kawałki, odkładając na bok ich główki. Solimy, zmniejszamy ogień i podsmażamy pod przykryciem przez około 20 minut. Powinny być one lekko twardawe, by się nie rozgotowały w powstałym sosie. Następnie dodajemy
cukinię startą na tarce o dużych oczkach, główki
szparagów oraz
cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Doprawiamy
solą i
pieprzem i smażymy przez 3 minuty.Gotujemy
makaron al dente .Osobno mieszamy
jajko z
serkiem mascarpone, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Patelnię zdejmujemy z ognia, wlewamy
serek z
jajkiem i delikatnie rozprowadzamy pilnując, by
jajko się nie ścięło. Dodajemy ugotowany
makaron i mieszamy z powstałą masą, aż dokładnie oblepi cały
makaron.