ßßß
Składniki:- pęczek zielonych szparagów,- 1 cukinia,- makaron penne,- 1 mała cebula,- 1 jajko,- 1 łyżka masła,- 3 łyżki serka mascarpone,- sól i pieprz do smaku.Sposób wykonania:W głębokiej patelni rozpuszczamy masło i dodajemy szparagi pokrojone w dłuższe kawałki, odkładając na bok ich główki. Solimy, zmniejszamy ogień i podsmażamy pod przykryciem przez około 20 minut. Powinny być one lekko twardawe, by się nie rozgotowały w powstałym sosie. Następnie dodajemy cukinię startą na tarce o dużych oczkach, główki szparagów oraz cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Doprawiamy solą i pieprzem i smażymy przez 3 minuty.Gotujemy makaron al dente .Osobno mieszamy jajko z serkiem mascarpone, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Patelnię zdejmujemy z ognia, wlewamy serek z jajkiem i delikatnie rozprowadzamy pilnując, by jajko się nie ścięło. Dodajemy ugotowany makaron i mieszamy z powstałą masą, aż dokładnie oblepi cały makaron.