Wykonanie
12 Flares Twitter 0 Facebook 12 12 12 12 Flares ×Kilka dni temu zaczęła się jesień. Czas obfitujący w
jabłka,
gruszki,
śliwki i
dynię. Wiadomą sprawą jest to, że i ja musiałam wziąć się za przygotowywanie słodkich
jabłkowych deserów. Ciasta bez pieczenia to trudny temat – ciężko jest zrobić takie, które będą
ciastem a nie jedynie kremowym deserem z dodatkiem pokruszonych
herbatników. To smakuje i wygląda jak pieczone. Wpadłam na pomysł aby jako bazę ciasta wykorzystać
cynamonowe ciasteczka, a tą kruchą słodką podstawę, zalać
waniliowym budyniem. Jeśli natomiast jesteście fanami deserów w pojemniczkach – zaobserwowałam tą tendencję w restauracjach, możecie podawać
budyń w kieliszkach, polany musem i zwieńczony
ciasteczkową kruszonką. Zróbcie go koniecznie, warto go spróbować.
Składniki:tortownica średnicy 20 cmspód:150 g
ciastek cynamonowych ( powszechnie znanych serduszek lub preparkator )60 g
masła1/2 łyżeczki
cynamonu*masa budyniowa:2 szklanki
mleka ( 500 ml)1/2 szklanki
cukru50 g
masła1
laska wanilii40 g
mąki pszennej (4 łyżki)30 g
mąki ziemniaczanej ( ew. budyniu
waniliowego bez
cukru) (3 łyżki)3
żółtka*
mus jabłkowo-
imbirowy:750 g
jabłek np. antonówek lub renet4 cm kawałek
imbiru (lub łyżeczka suszonego)1/2 szklanki
cukru ( do smaku)25 g
masła1 laska
cynamonu6
goździków2 łyżki
mąki ziemniaczanejsok z 1/2
cytryny*Przygotowanie:
Spód:
Ciastka włożyć do woreczka, utłuc wałkiem i pokruszyć. Można je też zmiksować w robocie.
Masło stopić, rozgrzanym zalać
ciastka wymieszać, masa powinna być mokra i lepka.Tortownicę wyłożyć folią spożywczą, tak aby wystawała ona zza rantów.Na dnie wyłożyć spód z
ciastek, rozłożyć równomiernie, warstwa
ciastek powinna
mieć 5 mm.*Masa budyniowa:Połowę szklanki (125 ml)
mleka zmiksować z
żółtkami i
mąkami.Resztę
mleka wlać do garnka.W rondelku rozgrzać
masło.
Laskę wanilii przekroić na pół, nożem zeskrobać ziarenka ( powinny być lepką, prawie czarną pastą). Dodać do
masła i przesmażyć, 1-2 minut, aż zacznie pachnieć.Dolać
mleko, zagotować.Zdjąć
mleko z
wanilią i
masłem z palinka, wyłowić laskę. Mieszając trzepaczką, wlać
mąkę z
żółtkami, mieszać.Ponownie postawić na ogniu, mieszając jedynie do momentu zagotowania aż masa zgęstnieje.Ciepłą masę wylać na spód wyrównać.Ciasto przykryć folią i odstawić do lodówki.*
Mus jabłkowo-
imbirowyGoździki utłuc w moździerzu.
Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Zalać 1/2 szklanki
wody wymieszaną z
sokiem z cytryny.Rozpuścić
masło, dodać
cukier,
goździki, laskę
cynamonu i smażyć do momentu w którym
cukier zacznie się rozpuszczać.Dodać osączone
jabłka ( soku nie wylewać) i przesmażyć – 3-4 minuty, aż zaczną być szkliste, dodać połowę szklanki
wody ( 125 ml) i dusić
jabłka 5-7 minut pod przykryciem, aż zmiękną.
Mąkę wymieszać w pozostałym z moczenia soku z
wodą.Wlać do
owoców, ciągle energicznie mieszając.Gdy masa zgęstnieje, zmiksować ją i odstawić do przestudzenia.Gdy lekko przestygnie wylać ją na wierzch ciasta i ponownie odstawić je do schłodzenia, na minimum godzinę.
Powiązane notki:Jabłecznik na
maślance z kruszonkąCiasto
kokosowe z
budyniemMurzynek z
budyniem i
galaretkąNajlepszy i najszybszy przepis na Sernik z
rodzynkamiJabłecznik z
migdałami z Zakopanego