Jabłecznik z cynamonem i budyniem (bez pieczenia)

nazwa

Wykonanie

12 Flares Twitter 0 Facebook 12 12 12 12 Flares ×
Kilka dni temu zaczęła się jesień. Czas obfitujący w jabłka, gruszki, śliwki i dynię. Wiadomą sprawą jest to, że i ja musiałam wziąć się za przygotowywanie słodkich jabłkowych deserów. Ciasta bez pieczenia to trudny temat – ciężko jest zrobić takie, które będą ciastem a nie jedynie kremowym deserem z dodatkiem pokruszonych herbatników. To smakuje i wygląda jak pieczone. Wpadłam na pomysł aby jako bazę ciasta wykorzystać cynamonowe ciasteczka, a tą kruchą słodką podstawę, zalać waniliowym budyniem. Jeśli natomiast jesteście fanami deserów w pojemniczkach – zaobserwowałam tą tendencję w restauracjach, możecie podawać budyń w kieliszkach, polany musem i zwieńczony ciasteczkową kruszonką. Zróbcie go koniecznie, warto go spróbować.
Składniki:
tortownica średnicy 20 cm
spód:
150 g ciastek cynamonowych ( powszechnie znanych serduszek lub preparkator )
60 g masła
1/2 łyżeczki cynamonu
*
masa budyniowa:
2 szklanki mleka ( 500 ml)
1/2 szklanki cukru
50 g masła
1 laska wanilii
40 g mąki pszennej (4 łyżki)
30 g mąki ziemniaczanej ( ew. budyniu waniliowego bez cukru) (3 łyżki)
3 żółtka
*
mus jabłkowo-imbirowy:
750 g jabłek np. antonówek lub renet
4 cm kawałek imbiru (lub łyżeczka suszonego)
1/2 szklanki cukru ( do smaku)
25 g masła
1 laska cynamonu
6 goździków
2 łyżki mąki ziemniaczanej
sok z 1/2 cytryny
*
Przygotowanie:
Spód:
Ciastka włożyć do woreczka, utłuc wałkiem i pokruszyć. Można je też zmiksować w robocie.
Masło stopić, rozgrzanym zalać ciastka wymieszać, masa powinna być mokra i lepka.
Tortownicę wyłożyć folią spożywczą, tak aby wystawała ona zza rantów.
Na dnie wyłożyć spód z ciastek, rozłożyć równomiernie, warstwa ciastek powinna mieć 5 mm.
*
Masa budyniowa:
Połowę szklanki (125 ml) mleka zmiksować z żółtkami i mąkami.
Resztę mleka wlać do garnka.
W rondelku rozgrzać masło.
Laskę wanilii przekroić na pół, nożem zeskrobać ziarenka ( powinny być lepką, prawie czarną pastą). Dodać do masła i przesmażyć, 1-2 minut, aż zacznie pachnieć.
Dolać mleko, zagotować.
Zdjąć mleko z wanilią i masłem z palinka, wyłowić laskę. Mieszając trzepaczką, wlać mąkę z żółtkami, mieszać.
Ponownie postawić na ogniu, mieszając jedynie do momentu zagotowania aż masa zgęstnieje.
Ciepłą masę wylać na spód wyrównać.
Ciasto przykryć folią i odstawić do lodówki.
*
Mus jabłkowo-imbirowy
Goździki utłuc w moździerzu.
Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Zalać 1/2 szklanki wody wymieszaną z sokiem z cytryny.
Rozpuścić masło, dodać cukier, goździki, laskę cynamonu i smażyć do momentu w którym cukier zacznie się rozpuszczać.
Dodać osączone jabłka ( soku nie wylewać) i przesmażyć – 3-4 minuty, aż zaczną być szkliste, dodać połowę szklanki wody ( 125 ml) i dusić jabłka 5-7 minut pod przykryciem, aż zmiękną.
Mąkę wymieszać w pozostałym z moczenia soku z wodą.
Wlać do owoców, ciągle energicznie mieszając.
Gdy masa zgęstnieje, zmiksować ją i odstawić do przestudzenia.
Gdy lekko przestygnie wylać ją na wierzch ciasta i ponownie odstawić je do schłodzenia, na minimum godzinę.
Powiązane notki:
Jabłecznik na maślance z kruszonką
Ciasto kokosowe z budyniem
Murzynek z budyniem i galaretką
Najlepszy i najszybszy przepis na Sernik z rodzynkami
Jabłecznik z migdałami z Zakopanego
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2014/10/08/ciasto-budyniowe-bez-pieczenia-z-musem-jablkowym-z-imbirem