ßßß Cookit - przepis na Szarlotka polska

Szarlotka polska

nazwa

Wykonanie

Książkę Liski kupiłam długo po jej premierze. Tak naprawdę dopiero z dodruku, w mniejszej wersji. Potem przeglądałam, zachwycałam się i na tym koniec. Teraz jednak postanowiłam, że coś z niej przygotuję. Na początek szarlotka polska. Szarlotka idealna. Słodka, ale tak właśnie na granicy, cudownie karmelizowane jabłka. Właśnie taka, jaka być powinna. 3/4 zniknęło jeszcze na ciepło.
Składniki:
300 g mąki pszennej
150 g masła
3 żółtka
100 g cukru
80 g śmietany 18 %
szczypta sody
1 kg kwaśnych jabłek
2 łyżki masła
100 g cukru
po 0,5 łyżeczki cynamonu, goździków, gałki i imbiru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Wykonanie:
Tortownicę 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wszystkie składniki ciasta wrzucić do misy robota lub wyłożyć na stolnicę i zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie części i schować do lodówki na około 30 minut.
Jabłka obrać, pokroić na ósemki. Na patelni rozpuścić masło i dorzucić jabłka. Podsmażać przez chwilę mieszając. Dodać cukier, wymieszać i nadal smażyć (jabłka powinny się lekko karmelizować). Pod koniec duszenia dodać przyprawy i wymieszać. (moje jabłka zachowały swój kształt, ale były miękkie).
Połowę ciasta wyłożyć do przygotowanej tortownicy. Dokładnie je rozłożyć na dnie tak, aby było jak najcieńsze. Nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piec przez 10 - 15 minut.
Na podpieczony spód wyłożyć przygotowane jabłka. Na jabłka pokruszyć pozostałe ciasto. Wstawić ponownie do piekarnika na około 40 - 45 minut. Gotową szarlotkę lekko przestudzić i posypać cukrem pudrem.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2014/09/Szarlotka-polska.html