ßßß Cookit - przepis na Szarlotka

Szarlotka

nazwa

Wykonanie

Idealna na takie zimowe dni. Najlepiej podana na ciepło z gałką lodów waniliowych i cynamonem. Bo cynamonu nigdy za dużo.
Szarlotka
kruche ciasto
400g mąki pszennej
4 żółtka
250g masła
100g cukru
szczypta soli
1 łyżka śmietany
masa jabłkowa
6 dużych jabłek
1 łyżka cukru
1 łyżeczka cynamonu
Zagnieść kruche ciasto i schłodzić w lodówce.
Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce. Odstawić na chwilę i odcisnąć dokładnie sok. Dodać cukier i cynamon.
Większą część ciasta (jakieś 3/5) odkroić i wyłożyć spód blachy. Ciasto dokładnie nakłuć widelcem lub obciążyć czymś i zapiekać 20min w 180stopniach.
Na lekko ostudzony spód wyłożyć ciasto.
Resztę ciasta zetrzeć na tarce lub rozwałkować i wyciąć długie pasy które następnie ułożyć w kształcie kratki.
Piec 40min w 180stopniach.
Źródło:http://siaskowe-gotowanie.blogspot.com/2016/01/szarlotka.html