Wykonanie
Idealna na takie zimowe dni. Najlepiej podana na ciepło z gałką
lodów waniliowych i
cynamonem. Bo
cynamonu nigdy za dużo.
Szarlotkakruche ciasto400g
mąki pszennej4
żółtka250g
masła100g
cukruszczypta
soli1 łyżka
śmietanymasa
jabłkowa6 dużych
jabłek1 łyżka
cukru1 łyżeczka
cynamonuZagnieść kruche ciasto i schłodzić w lodówce.
Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce. Odstawić na chwilę i odcisnąć dokładnie sok. Dodać
cukier i
cynamon.Większą część ciasta (jakieś 3/5) odkroić i wyłożyć spód blachy. Ciasto dokładnie nakłuć widelcem lub obciążyć czymś i zapiekać 20min w 180stopniach.Na lekko ostudzony spód wyłożyć ciasto.Resztę ciasta zetrzeć na tarce lub rozwałkować i wyciąć długie pasy które następnie ułożyć w kształcie kratki.Piec 40min w 180stopniach.