Wykonanie
Mieliśmy w lodówce dwa słoiki
musu jabłkowego przygotowane przez rodziców. Mąż wpadł na pomysł, by coś z nich zrobić, ale takiego mało pracochłonnego - padło na tartę z
jabłkami. Zwykłe kruche ciasto z musem:)Ciasto do tarty możemy przygotować na podstawie tego przepisu, który zakłada nieużywanie
jajek i
cukru w jego prostej formie. Można również zrobić standardowe kruche ciasto z
żółtek,
masła,
mąki i odrobiny
cukru.Co potrzebujemy:4
żółtka160g
masła w temperaturze pokojowej2 i 1/2 szklanki
mąki pszennej1 i 1/2 łyżki
cukru (dałam trzcinowy)1/2 łyżeczki
cynamonu1/2 łyżeczki
imbiru1. Wszystkie składniki mieszamy w misce i wygniatamy z nich ciasto. Następnie przygotowane ciasto wkładamy do lodówki na 30 minut.2. Mus ze słoiczka podgrzałam na patelni, dodając do niego łyżeczkę
imbiru i łyżeczkę
cynamonu. Odstawiłam do ostygnięcia. Jeśli nie masz gotowego musu, możesz łatwo zrobić go sama z
jabłek i odrobiny
cukru.
Jabłka obieramy, ścieramy na tarce lub kroimy w kostkę i dusimy w garnku na małym ogniu aż się rozpadną. Chyba, że macie jeszcze inne, swoje metody, na pyszny mus, to zachęcam do dzielenia się pomysłami:)3. Po wyjęciu ciasta z lodówki dzielimy je na dwie części - większą i mniejszą. Mniejszą (1/3 ciasta) chowamy do lodówki. Większą częścią wylepiamy naczynie do pieczenia tarty. na spodzie robimy nakłucia widelcem i pieczemy w 180 stopniach przez 10-13 minut.4. Następnie wykładamy na ciasto
mus jabłkowy.5. Z pozostałej części ciasta wylepiamy paski i układamy je na jabłkach w kratkę.6. Na koniec posypujemy wszystko garścią
płatków migdałowych.7. Ponownie wkładamy formę do piekarnika i pieczemy 35-40 minut w 180 stopniach (żeby ciasto się zezłociło). Wyjmujemy i pozostawiamy do ostygnięcia - po czym posypujemy
cukrem pudrem.Przy robieniu tej tarty pozostają nam do wykorzystania
białka. Zachęcam, by ich nie wyrzucać i wykorzystać do innej słodkości, która mi osobiście przypomina dziecięcy czas:)Smacznego!