ßßß Cookit - przepis na Chrupiące ciasteczka imbirowe

Chrupiące ciasteczka imbirowe

nazwa

Wykonanie

Pin It
Dzisiaj zapraszam na chrupiące ciasteczka imbirowe. Szybkie, łatwe i pyszne. Będą idealne jako słodka przekąska w czasie sylwestrowej zabawy lub dodatek do noworocznej kawy. Ten przepis to też dobra okazja, żeby zachęcić nasze dzieci do pomocy w kuchni. Nie mogą się nie udać :-).
Ciasteczka można upiec wcześniej i, żeby były chrupiące, przechowywać je w szklanym słoju lub blaszanej puszce.
Czas przygotowania: 90 minut
S kładniki:
130 g masła
110 g cukru
3 łyżki miodu
2 żółtka
350 g mąki pszennej
1/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki imbiru
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy razem ze wszystkimi przyprawami, dodajemy cukier, żółtko, pokrojone w kosteczkę masło i miód. Zagniatamy ciasto, jeśli będzie zbyt suche można dodać więcej miodu. Po wyrobieniu ciasta jeszcze chwilę je zagniatamy, będzie wtedy bardziej elastyczne. Z ciasta formujemy wałek, zawijamy w folię. Wkładamy do lodówki na 30 minut.
Ciasto wałkujemy o cienko, delikatnie podsypując je mąką i wykrawamy ciasteczka. Układamy je na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Studzimy na kratce.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2014/12/chrupiace-ciasteczka-imbirowe.html