Wykonanie
Pin It
Dzisiaj zapraszam na chrupiące
ciasteczka imbirowe. Szybkie, łatwe i pyszne. Będą idealne jako słodka przekąska w czasie sylwestrowej zabawy lub dodatek do noworocznej
kawy. Ten przepis to też dobra okazja, żeby zachęcić nasze dzieci do pomocy w kuchni. Nie mogą się nie udać :-).
Ciasteczka można upiec wcześniej i, żeby były chrupiące, przechowywać je w szklanym słoju lub blaszanej puszce.
Czas przygotowania: 90 minutS kładniki:130 g
masła110 g
cukru3 łyżki
miodu2
żółtka350 g
mąki pszennej1/4 łyżeczki
soli1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej2 łyżeczki
cynamonu2 łyżeczki
imbiruWykonanie:
Mąkę przesiewamy razem ze wszystkimi
przyprawami, dodajemy
cukier,
żółtko, pokrojone w kosteczkę
masło i
miód. Zagniatamy ciasto, jeśli będzie zbyt suche można dodać więcej
miodu. Po wyrobieniu ciasta jeszcze chwilę je zagniatamy, będzie wtedy bardziej elastyczne. Z ciasta formujemy wałek, zawijamy w folię. Wkładamy do lodówki na 30 minut.Ciasto wałkujemy o cienko, delikatnie podsypując je
mąką i wykrawamy
ciasteczka. Układamy je na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia.
Ciasteczka pieczemy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Studzimy na kratce.