Wykonanie
Dzisiaj proponuję Wam przepyszne precle przygotowywane na bazie
ciasta drożdżowego. Ich wykonanie oraz smak przypomina nieco bajgle (klik). Podobne jest też ich przygotowywanie - przed pieczeniem w piekarniku w wysokiej temperaturze najpierw się je wstępnie obgotowuje w wodzie z dodatkiem
sody. Precle wychodzą pyszne o sprężystym mięciuteńkim środku. W zależności od tego jakich użyjemy dodatków mogą być na słodko lub słono. U mnie obydwie ich wersje cieszyły się popularnością ;) Przepis znaleziony na blogu Moje Wypieki - polecam Wam baaardzo :)Składniki na ciasto (8 dużych precli):4,5 szklanki
mąki pszennej1,5 szklanki letniej
wody1 łyżka
cukru7 g suchych
drożdży lub 14 g
drożdży świeżych2 łyżeczki
soli56 g roztopionego
masłado obgotowania:2 litry
wody5 łyżek
sody oczyszczonejponadto:1
żółtko roztrzepane z 1 łyżką
wody do posmarowania
sól morska,
mak, posiekane
orzechy lub
migdały do posypania w wersji słodkiej: 3 łyżki cukru+1 łyżka
cynamonu do obtaczania oraz rozpuszczone
masło do posmarowania precli
Mąkę wymieszać z suchymi
drożdżami (jeśli korzystamy z
drożdży świeżych wówczas należy rozetrzeć je z
cukrem, odrobiną
mąki i
wody i odstawić na 10 minut aż "ruszą"). Dodać
cukier,
wodę i
sól oraz na koniec roztopione
masło. Wyrobić gładkie ciasto, a następnie odstawić do naoliwionej miski na ok. 1,5 godziny pod przykryciem do podwojenia objętości.W szerokim garnku zagotować
wodę z
sodą. Piekarnik nagrzać do 230 stopni.Gdy ciasto wyrośnie, przełożyć je na oprószoną
mąką stolnicę, krótko wyrobić i podzielić na 8 części. Z każdej z nich uformować wałeczek o długości 60cm i zawijać go w precle jak na zdjęciu lub na instrukcji (klik),Precle układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce (duża z wyposażenia piekarnika). Nie czekać aż wyrosną tylko od razu wrzucać (pojedynczo) delikatnie na wrzątek (w kolejności od najwcześniej zawijanego) i obgotowywać pod przykryciem przez ok. 30 sekund.Tak obgotować wszystkie układając je z powrotem na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Następnie posmarować wszystkie roztrzepanym
żółtkiem z odrobiną
wody.Te na słono posypać
makiem,
sezamem lub
solą. Tych które będą na słodko niczym nie posypujemy (zostają tylko posmarowane
żółtkiem).Precle wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 15-16 minut na ciemno złoty kolor w temp. 230 stopni. Po upieczeniu wyjmujemy i studzimy na kratce.Te które mają być słodkie smarujemy roztopionym
masłem i obtaczamy w cukrze wymieszanym z odrobiną
cynamonu). Smacznego :)