Wykonanie
Precle były moim przeznaczeniem :) Najpierw przepis na Moich Wypiekach (z niego korzystałam),
potem White
Plate. Wiedziałam, że po prostu muszę je zrobić. Wielkim fanem precli okazał się B. Nie musiałam pytać jak ocenia je w naszej domowej skali (takie sobie, dobre, dobre - zrób znowu za jakiś czas, dobre- zrób ponownie w miarę szybko), wszystko zniknęło w tempie błyskawicznym :)Precle najlepsze są pierwszego dnia.SKŁADNIKI: (6 dużych precli)1 szklanka letniej
wody2/3 łyżki
cukru2 niecałe łyżeczki
soli5 g
drożdży instant3 szklanki
mąki pszennej38 g
masła roztopionego i wystudzonegoDodatkowo:2 litry
wody5 łyżek
sody oczyszczonejsól grubo mielona1
żółtko wymieszane z
wodą do posmarowania precliWymieszać suche składniki, dodać
wodę i
masło. Zarobić gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość.W garnku zagotować
wodę z
sodą.Wyrośnięte ciasto krótko zarobić, podzielić na 6 części. Z każdej części uformować długi wałeczek, a następnie złożyć w precla. Odłożyć na papier lub matę do pieczenia. Każdego precla obgotować w wodzie z
sodą przez 30 sekund i odłożyć z powrotem na papier lub matę do pieczenia.Precle posmarować
żółtkiem wymieszanym z
wodą, posypać
solą.Piec w temperaturze 230 C (termoobieg) 13-15 minut, aż będą brązowe.