Wykonanie
Dzień dobry!Dzisiaj ponoć Blue Monday czyli najbardziej depresyjny dzień w roku, czujecie się gorzej? Mi pęka głowa :-). Ale nie o tym chciałam Wam napisać, dzisiaj napiszę o preclach!
Doszłam do wniosku, że pokazuję Wam za mało przepisów na
pieczywo, mimo iż codziennie pieczemy
chleb (ok, mąż piecze), to zawsze jest robiony "na oko", trochę
mąki pszennej, trochę żytniej,
otrębów, ziaren i gotowe. Może przekonam Mateusza, żeby jednak spisywał proporcje? :-)Zatem w weekend ja się zabrałam za pieczenie i postanowiłam upiec precle, takie prawdziwe, domowe, zawijane. Pomogły mi w tym bardzo dwa źródła, kopalnie
wiedzy o wypiekach i o
chlebie czyli blog Doroty i książka Hamelmana "
Chleb".
Hamelman przytacza swoją historię związaną z preclami, to właśnie ten wypiek był jego pierwszym zajęciem w piekarni, zrobił ich tysiące, więc chyba można mu zaufać? :-)Oba przepisy są do siebie bardzo podobne, a precle wychodzą przepyszne, więc nie pozostaje Wam nic innego, niż zabrać się do pracy i je również upiec! :-)Zapraszam!Inne przepisy na
pieczywo :-)Składniki:Ciasto:4,5 szklanki
mąki pszennej60 g
masła, roztopionego1,5 szklanki letniej
wody1 łyżka
cukru2 łyżeczki
soli7 g suchych
drożdży60 g
masła, roztopionego2 litry
wody5 łyżek
sody oczyszczonejsól gruboziarnista
żółtko roztrzepane z 1 łyżką
wodyWykonanie:Z podanych składników zagniatamy elastyczne ciasto, pozostawiamy na 1,5 godziny pod przykryciem, aby wyrosło (można również wyrobić je w maszynie do pieczenia
chleba, program wyrabianie ciasta, bez pieczenia).
Następnie ciasto dzielimy na 8 części po ok. 145 g, z każdego kawałka formujemy wałek, ja przygotowałam 60 cm (Hamelman doradza porcje 85 g i wałek o długości 40 cm). Formujemy precla czyli tak jakby składamy na pół nasz wałek, 2
razy zawijamy i składamy na dół - tutaj rysunki pomocnicze.W garnku gotujemy 2 litry
wody razem z
sodą, piekarnik rozgrzewamy do 230 st.Na wrzącą
wodę wkładamy po 1 preclu na ok 30 sekund, najlepiej je obwarzyć z obu stron, wyciągamy łyżką cedzakową, odsączamy, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy dokładnie
żółtkiem, posypujemy
solą (lub innym dodatkiem), powtarzamy czynności z pozostałymi preclami.
Precle pieczemy do 15 minut, muszą być mocno zrumienione. Studzimy na kratce.Smacznego!