Wykonanie
Pin It
Dawno nie było na blogu nic słodkiego, po szaleństwach karnawałowych trzeba było nieco odpocząć od słodkości. Dziś zapraszam Was na nieco odchudzoną wersję popularnych amerykańskich
ciastek, czyli donutów. Te tradycyjne smaży się w głębokim tłuszczu, ja swoje natomiast upiekłam w piekarniku.
Czas przygotowania: 12 godzinProporcje na 20 sztukSkładnikiCiasto:25 g świeżych
drożdży240 g
wody3
żółtka600 g
mąki pszennej55 g roztopionego
masłaDodatkowo:50 g roztopionego
masła1/2 łyżeczki
cynamonu100 g
cukruWykonanie:D zień przed pieczeniem
ciastek do miski wlewamy letnią
wodę, dodajemy
drożdże, mieszamy aż
drożdże się rozpuszczą. Dodajemy
żółtka,
cukier i
mąkę i przez chwilę wyrabiamy. Dodajemy
masło i wyrabiamy przez 5 minut. Z ciasta formujemy kulę, miskę smarujemy
oliwą i umieszczamy w niej ciasto. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 60 minut.Po tym czasie ciasto wyjmujemy z miski, odgazowujemy ciasto wykładając je na blat. Ponownie umieszczamy w natłuszczonej misce, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na całą noc do lodówki.Następnego dnia ciasto wałkujemy na placek o grubości 1 cm. Przy pomocy urządzenia do robienia donutów wycinamy
ciastka. Układamy je na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy
ciastka przez 15 minut. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce.W płaskiej misce mieszamy
cynamon i
cukier. Do drugiej miski wlewamy
masło. Donuty smarujemy przy pomocy pędzelka
masłem, a następnie obtaczamy je w cukrze.