Wykonanie
Kuchnia żydowska jest jedną z najstarszych kuchni świata. Jest ona obwarowana surowym prawem religijnym i sprawia wrażenie kuchni dla wtajemniczonych, dostępnej tylko nielicznym i wybranym. Przeczytałam wiele fabularnych książek, których akcja działa się wśród Żydów, i za każdym razem czułam się zafascynowana ich historią, co prawda smutną i tragiczną ale w jakiś przedziwny sposób wciągającą. Jest to tym bardziej prawdopodobne że mieszkam w tej części Polski gdzie Żydzi licznie zamieszkiwali a więc kultura polska i żydowska siłą rzeczy się przenikały. Do dzisiaj w moim
mieście stoi żydowska synagoga, trochę zaniedbana ale w ostatnim czasie poddana renowacji. Od czasu do czasu widzę wycieczki z Izraela zmierzające z odwiedzinami do synagogi oraz na pobliski kirkut.Żydzi od zawsze byli narodem ludzi wędrujących i szukających swego miejsca na świecie. Wraz z nimi wędrowały ich przepisy kulinarne i przenikały się ze zwyczajami kuchni wielu państw i regionów, na których się osiedlali. Najbardziej charakterystycznymi daniami tradycyjnej kuchni żydowskiej są czulent, cymes i kugel. A widzieliście kiedyś rosól z kulkami z macy w wykonaniu Nigelli (swoją
drogą bardzo dobry)? Pochodzi on właśnie z kuchni żydowskiej, tak samo jak bajgle- pyszne maślane bułeczki oraz
chałka, którą dzisiaj i ja chcę pokazać. Przepis pochodzi z forum Żydów
polskich. Moja
chałka to właściwie chała- tak mi urosła, że mało z formy nie wyskoczyła, Zwiększyłam ilość
cukru bo wolę jednak słodką.
Chałkę można posypać
makiem lub kruszonką a ja zdecydowałam się na
sezam bo jest to chyba moja ulubiona posypka.A jeśli chcecie dowiedzieć się czegoś więcej na temat żydowskiej kuchni zapraszam na Festiwal Kultury Żydowskiej, który będzie odbywał się we Wrocławiu w dniach 29. 05.-03. 06. 2011 r.
Składniki:40 g
drożdży2-3 łyżki
cukru (ja dałam 7)1/2 szklanki ciepłej
wody550 g
mąki pszennej1 duże
jajko2 łyżki
masła1
żółtko do posmarowaniasezam
Drożdże rozetrzeć z łyżką
cukru, zalać ciepłą
wodą, wymieszać z 3 łyżkami
mąki i odstawic do wyrośnięcia. Do miski wsypać
mąkę, zrobić dołek, wlać wyrośnięty rozczyn
drożdżowy, rozkłócone z pozostałą ilością
cukru jajko, rozpuszczone ciepłe
masło,
wodę i zagnieść miękkie ciasto, aż zaczną pokazywać się pęcherzyki powietrza. Zostawić ciasto do wyrośnięcia, aż podwoi objętość. Ponownie zagnieść ciasto i podzielić na trzy części. Z każdej uformować wałek równej długości i zapleść warkocz, końce złączyć i podwinąć pod spód. Ułożyć
chałkę na wysmarowanej tłuszczem blaszce. Zostawić do ponownego wyrośnięcia na 30 minut. Posmarować
żółtkiem i posypać
sezamem. Piec 30 minut w temperaturze 200 stopni.Smacznego:)