ßßß Cookit - przepis na Ciasteczka dyniowe z cynamonem

Ciasteczka dyniowe z cynamonem

nazwa

Wykonanie

Ciasteczka dyniowe z cynamonem zachwycą smakiem nie tylko wielbicieli smakołyków z użyciem purée z dyni, ale także fanów cynamonu i pierników. Dodatek cynamonu oraz sody upodabnia ciasteczka do pierniczków, mimo że nie zawierają miodu. Purée nie jest wyczuwalne w smaku, nadaje jednak ciasteczkom cudownej miękkości, która w połączeniu z dużą puszystością sprawia, że ciasteczka znikają szybciej, niż trwa ich przygotowywanie.
Posypka cukrowo-cynamonowa nadaje ciasteczkom dodatkowego aromatu oraz ciekawego brązowego koloru po upieczeniu.
Ciasteczka można śmiało przygotować z mrożonego purée i cieszyć się ich smakiem również w zimie, zwłaszcza w okresie świątecznym. Przechowywane w szczelnym pojemniku, mogą leżakować przez jakiś czas, bez utraty swoich walorów smakowych. Tuż po upieczeniu ciasteczka są bardzo miękkie i rozpływające się w ustach, stygnięcie powoduje ich lekkie twardnienie, jednak nie takie jak w ciastkach kruchych, a bardziej jak w niektórych rodzajach pierniczków.
Jako inspiracja posłużył mi przepis na pumpkin snickerdoodles z blogu Sweet Pea's Kitchen.
Z podanej porcji upiekłam sporej wielkości 21 ciasteczek .
Składniki:
CIASTO
220g mąki pszennej
100g masła
100g purée z dyni hokkaido (lub inne gęste) (skorzystaj z przepisu na purée z dyni)
80g cukru pudru
1 żółtko
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki (3g) sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
POSYPKA
2-3 łyżki cukru
1-1,5 łyżeczki cynamonu
Wykonanie:
- składniki wyjąć wcześniej z lodówki
- masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę
- do masy maślanej dodawać na przemian małymi partiami mąkę przesianą z cynamonem i sodą oraz purée z dyni, cały czas ucierać
- dodać żółtko i sól, ucierać do uzyskania gęstego ciasta, pod koniec ucierania można wyrobić ciasto dłońmi
- ciasto zafoliować i schłodzić
- piekarnik rozgrzać do temperatury 170-175 stopni
- cukier wymieszać z cynamonem, przesypać na talerzyk
- dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia
- schłodzone ciasto podzielić na małe kawałki (około 25g), formować kulki wielkości orzecha włoskiego
- kuleczki obtaczać w mieszance cukrowo-cynamonowej
obtoczone kulki układać na blasze w dość dużych odstępach
- kulki spłaszczać lekko szklanką z gładkim dnem na grubość 1-1,5cm
- uformowane ciasteczka wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 15-18 minut, upieczone ciasteczka będą miały wyrośnięty środek, a włożony w ciastko patyczek, po wyjęciu będzie suchy
- ciasteczka delikatnie zdjąć z blachy
- przechowywać w szczelnym pojemniku
Kształt i wielkość ciasteczek można dopasować do własnych upodobać, jednak nie radzę spłaszczać ich zbyt mocno podczas przygotowań, gdyż cały urok ciasteczek zawiera się w ich puszystym, miękkim wnętrzu.
Źródło:http://smakolykibereniki.blogspot.com/2014/11/ciasteczka-dyniowe-z-cynamonem.html