Wykonanie
Ciasteczka dyniowe z
cynamonem zachwycą smakiem nie tylko wielbicieli smakołyków z użyciem purée z dyni, ale także fanów
cynamonu i pierników. Dodatek
cynamonu oraz
sody upodabnia
ciasteczka do pierniczków, mimo że nie zawierają
miodu. Purée nie jest wyczuwalne w smaku, nadaje jednak
ciasteczkom cudownej miękkości, która w połączeniu z dużą puszystością sprawia, że
ciasteczka znikają szybciej, niż trwa ich przygotowywanie.Posypka
cukrowo-cynamonowa nadaje
ciasteczkom dodatkowego aromatu oraz ciekawego brązowego koloru po upieczeniu.
Ciasteczka można śmiało przygotować z mrożonego purée i cieszyć się ich smakiem również w zimie, zwłaszcza w okresie świątecznym. Przechowywane w szczelnym pojemniku, mogą leżakować przez jakiś czas, bez utraty swoich walorów
smakowych. Tuż po upieczeniu
ciasteczka są bardzo miękkie i rozpływające się w ustach, stygnięcie powoduje ich lekkie twardnienie, jednak nie takie jak w ciastkach kruchych, a bardziej jak w niektórych rodzajach pierniczków.Jako inspiracja posłużył mi przepis na pumpkin snickerdoodles z blogu Sweet Pea's Kitchen.Z podanej porcji upiekłam sporej wielkości 21
ciasteczek .
Składniki:CIASTO220g
mąki pszennej100g
masła100g purée z dyni hokkaido (lub inne gęste) (skorzystaj z przepisu na purée z dyni)80g
cukru pudru1
żółtko1 łyżeczka
cynamonu1/2 łyżeczki (3g)
sody oczyszczonej1/4 łyżeczki
soliPOSYPKA2-3 łyżki
cukru1-1,5 łyżeczki
cynamonuWykonanie:- składniki wyjąć wcześniej z lodówki-
masło utrzeć z
cukrem pudrem na puszystą masę- do masy
maślanej dodawać na przemian małymi partiami
mąkę przesianą z
cynamonem i
sodą oraz purée z dyni, cały czas ucierać- dodać
żółtko i
sól, ucierać do uzyskania gęstego ciasta, pod koniec ucierania można wyrobić ciasto dłońmi- ciasto zafoliować i schłodzić- piekarnik rozgrzać do temperatury 170-175 stopni-
cukier wymieszać z
cynamonem, przesypać na talerzyk- dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia
- schłodzone ciasto podzielić na małe kawałki (około 25g), formować kulki wielkości
orzecha włoskiego- kuleczki obtaczać w mieszance
cukrowo-cynamonowejobtoczone kulki układać na blasze w dość dużych odstępach- kulki spłaszczać lekko szklanką z gładkim dnem na grubość 1-1,5cm- uformowane
ciasteczka wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 15-18 minut, upieczone
ciasteczka będą miały wyrośnięty środek, a włożony w
ciastko patyczek, po wyjęciu będzie suchy-
ciasteczka delikatnie zdjąć z blachy- przechowywać w szczelnym pojemniku
Kształt i wielkość
ciasteczek można dopasować do własnych upodobać, jednak nie radzę spłaszczać ich zbyt mocno podczas przygotowań, gdyż cały urok
ciasteczek zawiera się w ich puszystym, miękkim wnętrzu.