Wykonanie
Piekłam tą tartę dwa
razy w ciągu ubiegłego weekendu. Co prawda głównie ze względu na to, że mój piekarnik nie za bardzo chce trzymać temperaturę i za pierwszym razem ciasto na spód za mocno się skurczyło i całość wyglądała średnio ładnie, ale też i dlatego, że pierwsza zniknęła w przeciągu może dziesięciu minut i o zdjęciach tak czy siak nie miałam co marzyć ;)Skoro już trzeba było zrobić powtórkę (co wcale nas jakoś nie zasmuciło ;), wprowadziłam do przepisu kilka drobnych zmian, które, moim skromnym zdaniem, nie tylko ułatwiły przygotowanie tego wypieku, ale też poprawiły jego smak.spód tarty jest leciutki i chrupiący, a jabłuszka w kremowej
masie jajeczno-śmietanowej z dużym dodatkiem
wanilii smakują po prostu nieziemsko. Takie niepozorny wypiek, a smakuje jak najlepszy deser.Polecam :)*przepis, z drobnymi zmianami, pochodzi z książki „Szarlotki” Janneke PhilippiSkładniki na okrągłą formę lub formę do tarty o średnicy około 24cm:Spód:200g
mąki pszennej100g drobnego
cukru do wypieków100g niesolonego
masła, pokrojonego w niedużą kostkę2
żółtka (w oryginale 1 duże
jajko)Nadzienie:2 – 3 średniej wielkości
jabłka (najlepiej twarde i kwaskowate)1 łyżeczka
soku z cytryny125ml gęstej kwaśnej
śmietany2 duże
jajka40g drobnego
cukru10g
cukru z prawdziwą
waniliąWykonanie:Zacznij od przygotowania
spodu.
Mąkę wymieszaj z
cukrem, dodaj pokrojone
masło i przesiekaj wszystko nożem lub w malakserze, aż powstaną grudki. Dodaj
żółtka i szybko zagnieć ciasto. Nie zagniataj go zbyt długo, tylko do momentu, gdy zacznie się łączyć. Gotowe
owiń szczelnie folią spożywczą i włóż na około godzinę do lodówki.Schłodzone ciasto rozwałkuj, delikatnie podsypując
mąką, na okrągły placek o średnicy około 28 cm i przenieś delikatnie do formy (najlepiej pomagając sobie wałkiem do ciasta). Dociśnij ciasto delikatnie do dna i
boków formy, przykryj dużym kawałkiem papieru do pieczenia i na wsyp na wierzch kulki ceramiczne lub
suchą fasolę. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200ºC i piecz pod przykryciem przez około 20 minut.Podczas gdy spód tarty się piecze, obierz
jabłka, pokrój w ósemki i usuń gniazda nasienne. Wymieszaj je z
sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały. W miseczce roztrzep
żółtka z
cukrem,
cukrem waniliowym i
śmietaną, aż dobrze się połączą.Wyjmij podpieczony spód z piekarnika i ostrożnie zdejmij papier do pieczenia wraz z kulkami. Ułóż na dnie pokrojone
jabłka i zalej mieszanką jajeczno-
śmietanową. Wstaw ponownie do piekarnika i piecz przez kolejne 25 – 30 minut, aż wierzch się zetnie i zarumieni.Gotową tartę wyjmij ostrożnie z piekarnika i odstaw do przestudzenia. Jeżeli korzystasz z formy na tartę z wyjmowanym dnem lub tortownicy, możesz po kilku minutach ostrożnie zdjąć obręcz, żeby ciasto lepiej odparowało.Możesz przed podaniem oprószyć tartę
cukrem pudrem.Smacznego :)