Wykonanie
W smaku może i nie przypomina
arbuza, ale za to wyglądem na pewno ;] Ostatnio, gdy przeglądałam zdjęcia na stronach typu zszywka, natrafiłam na fotkę takiego właśnie ciasta. Nie było przy nim żadnego przepisu, dlatego postanowiłam skorzystać z mojego przepisu na ciasto Kopiec Kreta. Wierzch pokryty jest kremem maślanym, ale oczywiście możecie zrobić inny krem
tortowy, budyniowy itd. Muszę jeszcze troszkę dopracować ten przepis i jeśli znajdę inny, lepiej pasujacy przepis na ciasto, podzielę sie z
Wami. Pozdrawiam! ;]
Co potrzebujemy:Ciasto:125 g
cukru100 g
masła125 g
mąki pszennej3
jajka2 czubate łyżeczki
proszku do pieczeniaopcjonalnie aromat, np.
waniliowyopcjonalnie czerwony barwnikKrem
maślany:250 g
masła150 g
cukru pudru5 łyżeczek
śmietany2 łyżeczki
soku z cytryny1
żółtkobarwnik czerwony i zielony+ok 40 g
gorzkiej czekolady* porcja na tortownicę o średnicy ok 26 cm1.
Czekoladę topimy w kąpieli
wodnej (można skorzystać z mojego sposobu, >>>KLIK<<<) i wkładamy ją do woreczka foliowego. Robimy w nim niewielkie nacięcie i wyciskamy małe kropelki. Będą to pestki do
arbuza.2. Przygotowujemy ciasto. Ubić
białka z
cukrem i dodać
żółtka. Wkładać stopniowo
masło,
mąkę, aromat (opcjonalnie) i
proszek do pieczenia, miksujemy do osiagnięcia gładkiej masy, dodajemy barwnik. Możemy
dodać 1-2 łyżki
mleka, jeśli masa będzie bardzo gęsta. Na końcu wsypujemy większą część "
czekoladowych pestek", mieszamy i wykładamy masę na przesmarowaną tłuszczem tortownicę.Pieczemy w 180 stopniach, przez ok 25 minut.3.
Masło w temperaturze pokojowej ucieramy z
cukrem pudrem. Dodajemy
żółtka,
sok z cytryny oraz 5 łyżeczek
śmietany lub
mleka. Dobrze by było, gdyby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową, gdyż krem mógłby się zważyć. Krem dzielimy mniej więcej na równe części. Do jednej dodajemy barwnikczerwony, do drugiej zielony.4. Wierzch ciasta smarujemy czerwoną masą i obesypujemy "czekoladowymi pestkami", boki dekorujemy zielonym kremem.