Wykonanie
Nie byłam do końca pewna, czy to będzie sernik z szarlotką czy szarlotka z
serem. Ostatecznie stwierdziłam, że jednak
ser dominuje więc niech to będzie sernik. Doskonałe połączenie z
jabłkami, o czym przekonałam sie już dawno, jednak tym razem dałam zesmażone. Polecam na andrzejkowe spotkania:)
Składniki na ciasto:100 g
margaryny200 g
mąki pszennej1 płaska łyżeczka
proszku do pieczenia3 łyżki
cukru2
żółtkaMargarynę posiekać z
cukrem,
mąką i
proszkiem do pieczenia. Dodać
żółtka i zagnieśc gładkie ciasto. Rozwałkować i wyłożyć nim przygotowaną formę o wym. 28/32 cm. Ciasto wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i podpiekać ciasto około 15 min.Składniki na masę
jabłkową:5 kwaśnych
jabłek5 łyżek
cukru2 łyżki
masła2 łyżki
soku z cytryny1 łyżeczka
cynamonuJabłka obrać ze skóry, pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do garnka. Smażyć, aż się całkowicie rozpadną. Dodać
cukier,
sok z cytryny oraz
masło i
cynamon. Dokładnie wymieszać i odstawić do wystygnięcia.Składniki na masę
serową:500 g
sera trzykrotnie zmielonego3
jajka200 g
śmietany 22%3 łyżki
mleka w proszku1/2 szklanki
cukru (można dać więcej)1 łyżeczka ekstraktu
waniliowegoSer utrzeć z
jajami i
wanilią, dodać
śmietanę i
mleko w proszku, dokładnie wymieszać. Na podpieczony spód wyłożyć masę
jabłkową, wyrównać , następnie wyołożyć masę
serową, wyrównać. Wstawić do piekarnika i piec około 50 min w 180 stopniach.Smacznego:)